Autoritatile de la Haga sunt stricte si stiu ca uneori sunt privite cu incruntare din aceasta cauza, dar in acelasi timp sunt si corecte, a declarat, luni, la Bucuresti, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, referindu-se la raportul MCV pentru Romania.

In cadrul conferintei de presa comune cu ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, Frans Timmermans a precizat ca raportul MCV publicat la 22 ianuarie contine "cateva elemente foarte incurajatoare", iar Olanda va studia "cu atentie" acest document.

"Pozitia noastra este intodeauna aceeasi, suntem stricti si stim ca uneori suntem priviti cu incruntare pentru ca suntem stricti, dar suntem si corecti. Si cred ca acolo unde vedem pasi inainte in Romania trebuie sa recunoastem acest lucru", a spus Timmermans, potrivit MEDIAFAX.

Seful diplomatiei olandeze a mai precizat ca Haga va face "o evaluare completa" a raportului, dupa care va discua la Bruxelles, "in spiritul cooperarii si al dorintei de a rezolva impreuna problemele".

Timmermans a subliniat ca Olanda este "de multi ani parte a reformei judiciare din Romania", in sensul "oferirii de expertiza, al schimbului de judecatori".

Oficialul olandez a mai spus ca judecatorii din tara sa care au lucrat in Romania se intorc si spun ca vad "schimbari pozitive". Acest lucru "ne incurajeaza sa continuam aceasta cooperare, pentru ca este benefica pentru ambele tari", a evidentiat Frans Timmermans.

El a mai punctat faptul ca Romania si Olanda sunt parte a familiei europene, "guvernata de un set de reguli europene".

In ceea ce priveste dosarul Schengen, Frans Timmermans a declarat ca a luat nota de pozitia autoritatilor de la Bucuresti si de dorinta acestora de a adera pana la sfarsitul anului 2014. "Inteleg pe deplin ceea ce spuneti, suntem pregatiti sa ne uitam la dezvoltarile pozitive (...) Guvernul olandez va aborda acest lucru (dorinta de a adera in 2014 - n.r.) in stilul clasic, cu o atitudine stricta si corecta si sper ca asta sa duca la rezultate pozitive", a spus seful diplomatiei olandeze.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Olanda este tara care s-a opus cel mai adesea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, facand legatura intre acest dosar si rapoarte pozitive pe MCV.
Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, se afla, luni, la Bucuresti, intr-o vizita care va include si o intrevedere cu premierul Victor Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.