Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a sustinut ca, in cazul in care institutia pe care o conduce ar ajunge sub controlul Parlamentului, si-ar da imediat demisia.

"Asa cum este definit cadrul legislativ si instrumentele de control pentru Agentie cred ca este suficient. Trebuie spus ca noi facem subiectul unui audit extern independent anual, care verifica pe orizontala si pe verticala toata activitatea Agentiei Nationale de Integritate, inclusiv dosare clasate sau in lucru, conform procedurilor operationale prezente la nivelul Agentiei. Acest audit a fost si este desfasurat de o companie de mare prestigiu, de aceea este un filtru foarte bun pentru acele voci care spun ca ANI nu are o activitate asa cum o prezinta dumnealor. Exista Consiliul National de Integritate care dezbate acest raport si pot formula recomandari in sensul demiterii conducerii, in sensul imbunatatirii unor activitati, daca sunt prezente vulnerabilitati. Daca nu, acest raport este oglinda Agentiei Nationale de Integritate, acest raport este consultat de Comisia Europeana", a spus Horia Georgescu, la Digi24, transmite MEDIAFAX.

"Daca ar ajunge sub control parlamentar, cu siguranta ca mi-as da demisia. Nu poti sa fii controlat in mod direct, asa cum isi doresc unii parlamentari sa cheme procurori, functionari publici, oameni din servicii secrete sa dea raspunsuri pentru aplicarea legii. Este un mod nedemocratic de a avea o separatie autentica a puterilor in stat", a adaugat Horia Georgescu, raspunzand unei intrebari.

Aceste declaratii au fost facute in contextul in care se doresc cateva schimbari ale legii ANI, dorite inclusiv de presedintele ANI, insa niste schimbari tehnice, ale elementelor care pot imbunatati cadrul legislativ.

"Sistemul poate fi imbunatatit. De exemplu, o declaratie de avere poate fi depusa in acest moment in trei sau patru locuri. Nu este necesar acest lucru, declaratia de avere trebuie depusa doar la Agentia Nationala de Integritate. Sunt cateva elemente tehnice care pot fi imbunatatite", a subliniat Horia Georgescu.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Presedintele ANI a adaugat ca a discutat cu prim-ministrul Victor Ponta si cu ministrul Justitiei Robert Cazanciuc si ca exista sprijin pentru modificarea legii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.