Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, precizeaza ca formatiunea sa se delimiteaza de afirmatiile liderului Jobbik, Gabor Vona, el aratand insa ca, in secolul 21, la fel ca marfurile, "si ideile si chiar prostiile circula liber".

"Nu putem accepta in secolul 21 interventia si influenta partidelor extremiste in societatea noastra. Noi nu avem nicio relatie institutionala cu Jobbik si nici cu alte forte extremiste si aceste afirmatii nu ne ajuta cu nimic. Respingem si ne delimitam de astfel de afirmatii", a declarat liderul UDMR, luni, la RFI.

"Indiferent de cine sunt facute astfel de afirmatii, ei se urca in masina, pleaca bine mersi din Romania, se simt foarte bine acasa si tot noi ramanem acasa si trebuie sa rezolvam problemele noastre (...). De aceea, pozitia noastra este foarte clara: eu as prefera sa nu avem astfel de declaratii, astfel de interventii, astfel de idei, dar in secolul 21, in Uniunea Europeana, in lumea libera, asa cum si marfurile si ideile si chiar si prostiile circula liber, n-ai ce sa faci!", afirma liderul UDMR, transmite MEDIAFAX.

Kelemen Hunor sugereaza ca unele reactii de la Bucuresti in cazul Jobbik au fost exagerate: "Nici reactia autoritatilor romanesti, nu a autoritatilor, ci a unor politicieni nu trebuie sa fie o reactie exagerata, dai o importanta mai mare decat are o astfel de declaratie facuta la o tabara de vara".

In opinia sa, "a fost un subiect de week-end, de vara si nu trebuie sa dam o importanta mai mare decat e".

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sambata, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.

MAE a transmis, duminica, printr-un comunicat, ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute sambata, ministerul mentionand totodata ca "dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei".

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, raspunzand unei solicitari din partea diplomatiei romane.

Guvernul ungar este angajat fata de principiile fundamentale si obiectivele parteneriatului strategic ungaro-roman, subliniaza ministerul ungar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.