Presedintele Traian Basescu va participa, luni, la a XI-a editie a Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, judetul Harghita, care va avea ca tema principala "Romania si romanii de la frontiera Uniunii Europene si NATO".

Participarea sefului statului la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului a fost confirmata pe site-ul Presedintiei, unde se arata ca Traian Basescu va participa la eveniment luni, de la ora 9.00.

Presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca presedintele Traian Basescu a fost invitat la dezbaterea "Drepturile minoritatilor din Romania vs. drepturile minoritatilor romanesti din jurul frontierelor si din Balcani; Cine este discriminat?", care va incepe, in prima zi a taberei, la ora 11.00.

Potrivit sursei citate, la Universitatea de Vara vor participa aproximativ o suta de persoane, lideri ai organizatiilor romanesti din jurul frontierelor tarii si din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar si din Diaspora romaneasca (Italia si Franta).

"O delegatie puternica va veni si din Basarabia si va fi formata din parlamentari, jurnalisti, studenti si elevi", a spus Eugen Popescu.

Din Romania, au fost invitati sa participe la lucrarile celei de-a XI-a editii a Universitatii de Vara parlamentari din tot spectrul politic, precum si ministri din Guvernul Ponta.

"Temele vor fi, ca de obicei, unele extrem de percutante care vor scote la iveala realitati dramatice din comunitatile romanesti, de multe ori mascate sau nebagate in seama de presa romaneasca. Au fost invitati inalti demnitari ai statului roman, membri ai Parlamentelor de la Bucuresti si Chisinau, lideri ai romanilor de pretutindeni, profesori, jurnalisti, cercetatori", a afirmat presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni.

Tot luni, vor avea loc dezbateri pe temele: "Reunirea Basarabiei cu Romania, obiectiv major al romanilor. Dar al Romaniei? Integrarea europeana a R. Moldova prin reunirea cu Romania, solutie romaneasca a stabilizarii frontierei UE si NATO" si "Comunitatile romanesti din vecinatate si din Balcani intre deznationalizare si integrare europeana".

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Printre alte subiecte care vor fi analizate, pe parcursul saptamanii viitoare, de catre lectorii invitati la seminarii, se vor afla "Politica partidelor politice fata de romanii de pretutindeni - un esec sau un succes?", "Implicatiile regionalizarii asupra romanilor din Covasna, Harghita si Mures; Autonomia teritoriala pe criterii etnice a asa-zisului Tinut Secuiesc - forma actualizata a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare" si "Politica partidelor fata de romanii din zonele multietnice si pluriconfesionale din Romania".

Participantii la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului vor avea prilejul, de asemenea, sa viziteze expozitii de icoane pe sticla si de carte (cu vanzare), sa participe la lansari de carte, la dezbateri libere si la drumetii. Din program nu vor lipsi momentele folclorice si "Seara romaneasca".

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Editia din acest an a Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului este organizata de Centrul Cultural Toplita, in parteneriat cu Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Santu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) si al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei.

Finantarea este asigurata partial de DPRRP, partial din sponsorizarile atrase de organizatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.