Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca situatia financiara a institutiei este "foarte dificila, spre critica" in urma problemelor "economice si administrative" create de neadoptarea Statutului parlamentarilor, adaugand ca spera in intelegerea Guvernului pentru o rectificare pozitiva.

"Faptul ca noul statut sau Statutul modificat nu a intrat in vigoare, din motivele pe care nu le mai evoc acum, a avut consecinte nefaste in plan bugetar evident. Pentru ca in conformitate cu legea, cele doua Camere, si Senatul au fost obligat sa faca niste cheltuieli la care ar fi dorit sa se renunte odata cu intrarea in vigoare a noului statut. Situatia financiara a Senatului este una foarte dificila, spre critica", a afirmat Antonescu, potrivit MEDIAFAX.

El a spus ca anterior Senatul a fost "institutia cea mai deschisa si cooperanta" cu politicile de austeritate bugetara ale Guvernului, iar acum spera in "toata intelegerea" pentru obtinerea unei rectificari bugetare pozitive.

"Sper sa avem toata intelegerea la rectificare pentru ca Senatul sa functioneze normal, sper cat mai repede sa intre in vigoare si statutul pentru a ajusta acele cheltuieli acolo de unde se pot ajusta", a afirmat Antonescu, care nu a dorit sa comunice suma de care ar avea nevoie institutia la rectificarea bugetara.

Intrebat de declaratia premierului Victor Ponta ca Senatul si Camera vor trebui sa se descurce cu aceleasi bugete in urma neadoptarii Statutului parlamentarilor, Antonescu a spus ca se va discuta pe aceasta tema pentru ca nu se poate sa fie o "optiune unilaterala".

"Premierul a anuntat sau a enuntat o situatie care intr-adevar e generala si care inseamna incapacitatea bugetului de a prevedea rectificari semnificative pozitive. In general, repet. Ca este optiunea domniei sale ca nici Senatul si nici Camera sa nu poata sa beneficieze de o suplimentare de fonduri, o inteleg, am luat act de ea. Vom discuta insa pentru ca asta nu poate fi o optiune unilateral pentru ca aici vorbim totusi de institutii fundamentale si probabil ca impreuna vom gasi solutiile normale pentru a avea activitatea Parlamentului", a spus presedintele Senatului.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

De asemenea, intrebat daca conducerea Senatului a luat in calcul masura trimiterii personalului in concediu fara plata pe perioada vacantei parlamentare, Antonescu a spus ca mai trebuie discutat cu secretarul general al institutiei. "Nu stiu, deocamdata trebuie sa mai avem o discutie cu secretarul general si cu cei de la Guvern apropo de aceasta rectificare. Nu am luat o decizie in acest sens", a spus el.

Totodata, Antonescu a argumentat ca Parlamentul nu a tergiversat adoptarea statutului parlamentarilor cu modificarile necesare.

"Nu cred ca a fost in intentia nimanui dintre grupurile politice, fara indoiala nimanui din conducerea celor doua Camere, presedinti, Birouri Permanente, sa intarzie adoptarea acestui act normativ. Au fost parcurse etapele, s-a inceput destul de devreme, obiectiile Curtii Constitutionale au venit, ele trebuie respectate. De fiecare data s-a incercat sa se procedeze cu celeritate in raport cu aceste lucruri. Statutul senatorilor si deputatilor nu a stat undeva, nu a zacut in asteptare, a fost o prioritate legislativa din multe motive, inclusiv economice si administrative", a mai afirmat presedintele Senatului.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.