Douazeci de tinere au venit, joi dimineata, in fata Palatului Cotroceni, pentru a protesta fata de declaratiile presedintele Traian Basescu privind natalitatea, insa actiunea anuntata drept "flash-mob artistic" s-a incheiat, odata cu interventia jandarmilor, dupa cateva minute, nefiind autorizata.

Tinerele, reprezentante ale unor organizatii neguvernamentale, s-au adunat dupa ora 10:30 pe trotuarul din fata intrarii la Palatul Cotroceni, unde, timp de doua-trei minute, au afisat pancarte cu mesaje printre care "Saracie, rasism, misoginism. Toate «misiunile» presedintelui", "«Patriotismul» comunist a omorat mii de femei", "Femei albe, femei rome, femei sarace. Solidaritate", "Copilul ei, dreptul ei", "Cartonas rosu. Copiii - alegere, nu datorie. Femeile rome, cetatene", "Presedinte european, uterul meu nu e competenta ta", "Presedinte jucator, pentru tara si popor, naste tu cu drag si spor".

Potrivit MEDIAFAX, protestul s-a incheiat dupa ce jandarmii le-au spus participantelor ca manifestatia lor nu este autorizata si ca trebuie sa plece.

Tinerele au spus ca nu le trebuie autorizatie si au invocat articolul 3 din Legea 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, potrivit caruia "nu trebuie declarate, in prealabil, adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfasoara in incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat".

O parte dintre ele au fost legitimate de jandarmi, dupa care au decis sa mearga la Registratura Presedintiei, pentru a-si depune pancartele.
Protestul de joi a fost anuntat, miercuri seara, de Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen Filia, E-Romnja, Grupul pentru Actiune Sociala, Asociatia Front, Clubul Academic de Studii Europene, Romano ButiQ, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala si Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Aceste ONG-uri considera "disciminatorii, rasiste, sexiste si nationaliste" unele declaratii facute de seful statului, marti, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va avea 15 milioane de locuitori in 2030, iar structura se va schimba pentru ca minoritatea roma este foarte productiva, mentionand ca natalitatea este o misiune pentru femeile din tara noastra.

"Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate, «Faceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patriotic». Ma rog, cu asta mica am reusit pana la urma, cu cea mare nu reusesc (...) Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume. Scuzati-ma ca o spun atat de direct", a declarat Basescu, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

Citeste si:
Protest AUR în Piața Universității din Capitală. Românii...
Protest AUR în Piața...

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Basescu.

Ca urmare a acestor citate, Traian Basescu a ajuns sa fie comparat cu Ceausescu, in privinta teoriei sale despre natalitate.

"Probabil presedintele Basescu a facut aceste afirmatii pe fondul entuziasmului generat de faptul ca va deveni bunic. Este o viziune retrograda. Femeia poate fi implinita si utila pentru societate si fara sa fie mama. Este greu sa faca multi copii cand nu exista infrastructura: protectie la locul de munca, centre pentru copii in cadrul firmelor sau legea bonelor. Putine mame din Romania mai sunt casnice. Viziunea presedintelui seamana cu politica pronatalista ceausista", sustine Ana Maita, presedinta Asociatiei "Mame pentru Mame".

Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.