Fermierii și ministrul Agriculturii ar fi ajuns la o înțelegere. În urma negocierilor, protestele ar putea fi oprite.

Protestele fermierilor ar putea fi oprite

În urma negocierilor, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanții asociațiilor de fermieri ar fi ajuns la o înțelegere. Aceștia au semnat un acord ce cuprinde propuneri care urmează să fie evaluate în cadrul unor grupuri de lucru care se vor întruni periodic la nivel de experți.

"O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen”, a explicat reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu.

În urma discuțiilor toți participanții au semnat un proces verbal prin care s-au agreat următoarele:

Propunere 1. Acordarea în regim de urgență a plăților APIA, pentru schemele care nu țin și de alte termene. Termen: 29 februarie 2024.

Propunere 2. Derogare GAEC 7 si GAEC 8. Clarificarea condițiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 și diminuarea procentului de sancțiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Termen: 31 ianuarie 2024.

Propunere 3. Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate si monitorizare importuri prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța. Termen: în anul 2024.

Propunere 4: Acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiții în ferme, cu marja dobânzii de maxim 2% +ROBOR. Termen: 29 februarie 2024.

Citeste si:
Ziua 8 de proteste ale fermierilor și transportatorilor
Ziua 8 de proteste ale...

Propunere 5: Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermieri pentru plata în regim de urgență a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022. In cazul în care, după rectificarea bugetară se vor identifica sume disponibile la MF, se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023. Termen: 31 mai 2024.

Propunerea 6: Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziționată şi utilizată în agricultură. Termen: 30 iunie 2024.

Propunerea 7: Modificarea în regim de urgenţă a Ordonanțel 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Echivalarea permisului categoria B cu TR şi a celei B1 cu TRI, precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispoziților în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României. Termen: proxima şedinţă de guvern.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Propunerea 8: Asumarea revizuirii și adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor. Termen: 30 iunie 2014 - Parlamentul Romaniei

Propunerea 9. Apa gratuită pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024.

Propunerea 10: Subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri.

Propunerea 11: Modificări legislative 2024: Modificarea Legii 34/2013 și Legii 170/2023 și a Legii 138/2004 asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca si a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigații doar cu acordul OUAI -urilor; implementarea și operaţionalizarea Sistemului National de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Propunerea 12: Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei. Termen: proxima şedinţă de guvern

Propunerea 13: Realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

"Fermierii au declarat că rezultatele obținute în urma dezbaterilor le dau încredere că pot găsi în ministrul Agriculturii un partener de dialog, ce propune soluții pentru sustenabilitatea fermierilor. Cei prezenți au subliniat că vor urmări îndeaproape realizarea obiectivelor asumate prin procesul verbal semnat la finalul întâlnirii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2024 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.