Presedintele american Donald Trump s-a intalnit luni cu premierul singaporez Lee Hsien Loong, cu o zi inaintea summitului istoric pe care il va avea cu liderul nord-coreean Kim Jong Un in orasul-stat din Asia de Sud-Est, relateaza dpa.

Trump si Lee si-au facut o scurta aparitie dupa intalnirea privata desfasurata la Istana, resedinta oficiala a presedintelui singaporez, si-au strans mainile in timp ce pozau si zambeau in fata camerelor de televiziune, dupa care au intrat in cladire, pentru un dejun de lucru cu oficiali din SUA si Singapore.

Niciunul nu a facut comentarii pentru presa, dar, in timp ce isi ocupau locurile, Trump a putut fi auzit spunandu-i lui Lee: "Avem o intalnire foarte interesanta maine si cred ca o sa iasa foarte bine".

Intre timp, oficiali din delegatia americana au incheiat o intalnire care a durat mai mult de doua ore cu responsabili nord-coreeni, la hotelul Ritz Carlton.

Ambasadorul SUA in Filipine, Sung Kim, care anterior si-a reprezentat diplomatic tara in Coreea de Sud, a condus delegatia americana, iar Choe Son Hui, adjunct al ministrului de externe nord-coreean, a facut parte din delegatia Coreei de Nord.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, care il insoteste pe presedintele Trump in Singapore, a scris ulterior pe Twitter ca discutiile au fost 'substantiale si amanuntite'.

Premierul singaporez s-a intalnit separat, duminica seara, si cu liderul nord-coreean, sosit cu cateva ore mai devreme in orasul-stat.

Summitul istoric, care va aduce pentru prima fata in fata un presedinte american si un lider nord-coreean, va viza un acord privitor la denuclearizarea Coreei de Nord in schimbul relaxarii sanctiunilor diplomatice si economice asupra Phenianului.

Potrivit KCNA - agentia oficiala de presa de la Phenian -, cele doua parti vor face schimb de opinii cu privire la instituirea unor noi relatii nord-coreeano-americane, precum si despre "problema construirii unui mecanism permanent si durabil de mentinere a pacii in Peninsula Coreeana" si "problema realizarii denuclearizarii Peninsulei Coreene".

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

"Grozav sa fiu in Singapore, emotie in aer!", a postat Trump pe Twitter luni dimineata, dupa ce mai devreme afirmase ca se afla intr-o "misiune de pace", dar avertizase ca discutiile fata in fata sunt "o sansa care nu se va repeta", potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.