Generalul sarb bosniac, Ratko Mladic, cunoscut si sub denumirea de "macelarul din Bosnia" sau "calaul din Balcani", a fost declarat vinovat in cazul genocidului de la Srebrenita, din 1995, la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie de la Haga si a primit inchisoare pe viata.

Barbatul a fost arestat in 2011, dupa o fuga de 16 ani, potrivit Digi24.ro.

Fost comandat al Armatei Republicii Srpska in perioada 1992 si 1995, Ratko Mladic este acuzat ca a coordonat masacrul petrecut la Srebenita. Acolo, peste 8.000 de persoane de sex masculin, barbati si baieti musulmani au fost ucisi de fortele militare.

Acest masacru a fost clasat drept cea mai mare atrocitate care s-a desfasurat pe continentul european de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, Ratko Mladici este responsabil și de asediul din Sarajevo, considerat cel mai lung asediu din istoria modernă – 1.425 de zile.

Afectat de trei accidente vasculare cerebrale, cel supranumit ”calaul Balcanilor” este, la varsta de 74 de ani, ultimul acuzat important de TPI, infiintat in 1993 cu scopul de a judeca persoane suspectate de comiterea unor crime de razboi in timpul conflictelor din Balcani.

In total, Mladic este inculpat pentru 11 capete de acuzare. El a fost condamnat pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.