"Matilda", care va fi lansat in cinematografele din toata lume la finalul lunii octombrie, spune povestea de dragoste de la sfarsitul secolului al XIX-lea dintre tarul Nicolae al II-lea, inainte ca acesta sa devina ultimul tar al Rusiei, si balerina pe jumatate poloneza Matilda Kshesinskaya, scrie News.ro.

Oponentii filmului spun ca acesta pateaza reputatia tarului, care a fost ucis de revolutionarii bolsevici (impreuna cu sotia si cei 5 copii) si care este foarte apreciat acum in Rusia. Alexei Uchitel, regizorul filmului, afirma ca a primit amenintari si mai multe cinematografe au decis sa nu proiecteze lungmetrajul.

Uchitel a mai declarat intr-o conferinta ca actrita poloneza Michalina Olszanska, care o interpreteaza pe Kshesinskaya, si actorul german Lars Eidinger, care este viitorul tar in film, nu vor sa participe pe 23 octombrie la premiera de la Saint Petersburg si la cea de la Moscova, care va avea loc a doua zi.

"Se tem si de aceea refuza. Sunt ingrijorati in primul rand din cauza masurilor de securitate. Incerc sa le schimb parerea", a spus regizorul adaugand ca actorul Lars Eidinger a primit amenintari si "se teme de un atac fizic".

Regizorul a adaugat ca alti doi actori din film, care nu sunt de origine rusa, Luise Wolfman si Thomas Ostermeier, nu vor sa participe la premiera din aceleasi motive.

"Matilda" a scos la iveala ruptura dintre conservatorii care sprijina Biserica, institutie a carei influenta a crescut sub presedintia lui Vladimir Putin, si liberalii care considera ca libertatea de exprimare este amenintata in Rusia.

In septembrie, un barbat a intrat cu un automobil in care avea canistre pline cu benzina intr-un cinematograf din orasul Ekaterinburg, care gazduia un festival de film la care directorul juriului declarase ca il sprijina pe Uchitel.