Autoritatile turce au retinut 1.098 persoane in weekend, din cauza unor presupuse legaturi cu grupari ”teroriste” sau cu puciul esuat de anul trecut, a anuntat luni Ministerul turc de Interne, relateaza Reuters.

Ministerul precizeaza intr-un comunicat ca 831 de persoane au fost arestate din cauza unor presupuse legaturi cu predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat in Statele Unite, pe care Ankara il acuza de orchestrarea tentativei de lovitura de stat de la 15 iulie 2016. Gulen respinge orice implicare in puciul esuat.

Alte 213 persoane retinute sunt suspectate de legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos in afara legii, care lupta de trei decenii impotriva Guvernului si este considerat o organizatie ”terorista” de Turcia, Statele Unite si Uniunea Europeana (UE).

Alte 46 de persoane au fost retinute din cauza unor presupuse legaturi cu gruparea jihadista Statul Islamic, iar alte opt din cauza unor legaturi cu ”grupari teroriste de stanga”, mai precizeaza ministerul.

In urma tentativei de lovitura de stat de la 15 iulie, Ankara a arestat peste 50.000 de persoane si a concediat sau suspendat alte peste 150.000 din cadrul armatei, functionari publici sau in sectorul privat, in cadrul unei epurari fara precedent, care ingrijoreaza asociatii pentru drepturile omului si state occidentale.

Insa Guvernul turc argumenteaza ca aceste epurari sunt justificate de gravitatea amenintarilor cu care se confrunta.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.