Parlamentul European a solicitat inghetarea negocierilor de aderare cu Turcia, in cazul in care aceasta va adopta reforma prin care sporeste puterile presedintelui Recep Tayyip Erdogan. 

Comisia de afaceri externe a Parlamentului European (AFET) a cerut UE si statelor membre "suspende oficial negocierile de aderare cu Turcia in cel mai scurt timp daca reforma constitutionala este pusa in practica". Reforma urmeaza sa intre in vigoare dupa alegerile parlamentare si prezidentiale din Turcia, care sunt programate pentru 3 noiembrie 2019.

Reforma prevede reducerea atributiilor premierului in favoarea presedintelui, care va avea puterea de a schimba ministri, dar si de a lua decizii judecatoresti. Turcia considera ca reforma este adoptata pentru asigurarea stabilitatii tarii.

Eurodeputatii sunt insa preocupati de situatia Turciei, in materie de stat de drept, libertatea presei, drepturile omului, dar si lupta impotriva coruptiei.

"Ei condamna sprijinul afisat in numeroase randuri de presedintele turc in favoarea reintroducerii pedepsei capitale, ceea ce ar repune in discutie calitatea de stat membru al Consiliului Europei (organizatie paneuropeana cu 47 de tari membre) si ar duce la o suspendare imediata a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana",
se mentioneaza in comunicat, potrivit agerpres.ro.

UE si Turcia au intreprins negocieri de aderare inca din 2005. In 2016, Bruxelles si Ankara au semnat un acord cu privire la migrantii ce incearca sa treaca din Turcia in Grecia, care a permis stoparea fluxului de refugiati catre Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.