Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, se va intalni luni, la Budapesta, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, si cu seful diplomatiei ungare, Peter Szijjarto, in contextul vizitei oficiale pe care o va efectua in tara vecina.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres, programul vizitei, efectuate la invitatia lui Peter Szijjarto, cuprinde, pe langa consultari cu ministrul ungar de Externe si intrevederea cu premierul, si sustinerea unei alocutiuni, in premiera pentru un ministru roman, la Reuniunea anuala a diplomatiei ungare. Totodata, Teodor Melescanu se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria.

In cadrul discutiilor, seful diplomatiei de la Bucuresti va sustine importanta intensificarii dialogului politico-diplomatic, pe teme de interes comun, precum si dinamizarea cooperarii economice — fiecare dintre cele doua state fiind pentru celalalt unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali, a cooperarii sectoriale in baza proiectelor in curs de derulare, indeosebi in domenii precum energia sau infrastructura, cat si identificarea de noi oportunitati de cooperare. Va fi abordata, de asemenea, si problematica protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, precizeaza MAE.

Agenda de discutii va include si subiecte privind problematica europeana, regionala si internationala.

La discutiile cu reprezentantii comunitatii romanesti vor fi abordate preocuparile romanilor din Ungaria pentru mentinerea identitatii etnice, culturale, religioase si lingvistice ale acestora, precum si modalitatile de sprijin de catre statul roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.