Stronski este expert in relatia dintre Rusia si tarile din vecinatate, din Asia Centrala si din sudul Caucazului si a lucrat ca analist pe politica interna a Rusiei la Departamentul de Stat.

'Trump este un izolationist. Nu vrea sa fie loial niciunei aliante. Nu numai fata de NATO; orice alta alianta,'a afirmat el. 'Daca Trump castiga, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus sa cada la intelegere, vorbeste despre cum SUA si Rusia pot coopera in Siria si Orientul Mijlociu si s-ar putea sa cada la invoiala ca SUA sa nu se implice prea mult pe flancul estic', a aratat analistul.

Cu toate acestea, a mai adaugat el, nu va face nicio miscare atat de radicala cum ar fi retragerea din NATO. 'E foarte multa retorica, dar cred ca, daca, castiga el, vor fi experti in politica externa din randul republicanilor care sa lucreze in administratia condusa de el si care vor incerca sa ii tempereze impulsurile", a aratat expertul.

Analistul a mai adaugat ca, totusi, chiar si asa, Europa de Est va primi si mai putina atentie pentru ca administratia Trump va vedea o singura amenintare, terorismul, transmite Agerpres.

In ceea ce priveste asistenta si fondurile pentru dezvoltarea institutiilor democratice in tarile din Europa de est, o guvernare a lui Trump va aduce din nou o mare necunoscuta, insa o administratie Clinton ar continua eforturile.

'Daca stai de vorba cu oamenii din agentiile guvernamentale vor fi mai preocupati de propaganda ruseasca in limba engleza si influenta ei in tari precum Serbia sau regiuni precum Republika Srpska. Dar cred ca, incet-incet, avem o mai mare claritate si se vor concentra mai putin pe mesajul propagandei si pe cum sa-l corecteze de fiecare data si vor insista pe construirea capacitatii jurnalistilor locali de a lupta impotriva neadevarurilor', a concluzionat Stronski.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.