Fortele gruparii teroriste Statul Islamic au rapit “zeci de mii” de barbati, femei si copii din jurul orasului irakian Mosul, si ii folosesc drept scuturi umane in oras, in timp ce trupele irakiene avanseaza spre localitate, a anuntat vineri ONU, citat de Reuters.

Militantii sunniti radicalizati din ISIS au ucis cel putin 232 de oameni miercuri, inclusiv 190 de fosti membri ai fortelor irakiene de securitate si 42 de civili, care au refuzat sa le asculte ordinele, a spus purtatoarea de cuvant a agentiei pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani.

„Informatii credibile sugereaza ca ISIS a obligat zeci de mii de oameni sa isi paraseasca locuintele din districtele din jurul Mosulului si au mutat civilii in oras, de la lansarea operatiunii de reinstaurare a controlului Guvernului irakian la Mosul, pe 17 octombrie”, a spus oficialul.

Aproape 8.000 de familii, formate din circa sase oameni fiecare, au fost rapite.

“Strategia depravata, lasa a ISIS este sa incerce sa foloseasca prezenta ostaticilor civil pentru a face unele puncte, zone sau fortele militare imune la operatiunile militare, folosind practic zeci de mii de femei, barbati copii ca scuturi umane”, a insistat Shamdasani.

“Multi dintre cei care au refuzat sa accepte au fost impuscati pe loc”, a adaugat ea.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.