Germania ar putea fi nevoita sa-si majoreze contributia la bugetul Uniunii Europene cu 4,5 miliarde de euro atat in 2019, cat si in 2020 dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, potrivit unui raport intern al Ministerului Finantelor de la Berlin, publicat sambata, relateaza Reuters.

Germania, cea mai mare economie europeana, are in prezent cea mai mare contributie la bugetul UE, de peste 15 miliarde euro pe an. Potrivit publicatiei germane Der Spiegel, pierderea celui de-al doilea mare contribuitor la bugetul UE, Marea Britanie, ar insemna ca ponderea Germaniei in produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene va creste la 25% dupa Brexit, de la 21% in prezent.

In 2015, Germania a virat la bugetul UE cu 15,6 miliarde euro mai mult decat a incasat, fiind urmata de Marea Britanie, cu o contributie neta de 12,7 miliarde euro. Cel mai mare beneficiar al bugetului comun european este Polonia, care a primit 10,4 miliarde euro net anul trecut.

Documentul Ministerului Finantelor din Germania, realizat la cererea ministrului de resort, Wolfgang Schaeuble, mentioneaza ca suma suplimentara de 4,5 miliarde euro nu include eventuale ajustari compensatorii ale bugetului european, care ar putea reduce impactul financiar al Brexit-ului, potrivit News.ro.

In iunie, ministerul german al Finantelor a realizat un proiect de reforma care prevede reguli bugetare mai stricte pentru statele membre ale UE si reducerea dimensiunii Comisiei Europene, ca urmare a votului pro-Brexit din Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.