Gunther Oettinger, reprezentantul german in Comisia Europeana, a declarat marti dimineata ca cel mai probabil Turcia nu va adera la Uniunea Europeana atat timp cat Recep Tayyip Erdogan ramane presedinte. Declaratia sa vine in contextul unor relatii extrem de tensionate intre Berlin si Ankara, dupa recunoasterea genocidului armean de catre parlamentarii germani si dupa lovitura de stat esuata din noaptea de 15-16 iulie, transmite Reuters.

”Probabil va fi o problema pentru perioada de dupa Erdogan. Avand in vedere conditiile actuale, aderarea nu este o solutie realista pana tarziu in urmatoriul deceniu”, a sustinut comisarul european.

Reprezentantii turci au inceput din 2005 discutiile pentru aderarea la UE, insa putine progrese reale au fost inregistrate in ultimii 11 ani.

De asemenea, perspectiva aderarii unui tari predominant musulmane reprezinta o noua ingrijorare pentru mai multe state membre, in vreme ce relatiile dintre Bruxelles si Ankara s-au racit considerabil in ultima perioada, scrie News.ro.

Duminica, vicecancelarul german a sustinut ca nu vede aderarea Turciei la UE in timpul carierei sale politice, precizand ca blocul comunitar nu va fi in pozitia de a accepta aderarea, cgiar daca Ankara indeplineste toate criteriile pana a doua zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.