Peste 50 la suta dintre cetatenii ungari cred ca relatiile Ungariei cu Romania trebuie imbunatatite, conform unui sondaj de opinie al Institutului Nezopont, care apreciaza ca parerile au fost influentate de polemicile din toamna anului 2015 dintre Guvernul Viktor Orban si fostul Cabinet Victor Ponta.

Cetatenii ungari nu cred ca tarile vecine sunt antipatice, anunta Institutul Nezopont, notand ca majoritatea respondentilor cred ca Ungaria mentine relatii bune cu majoritatea statelor vecine.

Potrivit sondajului, peste jumatate dintre unguri cred ca relatiile cele mai bune sunt cu Austria, Slovenia si Croatia.

Patruzeci si opt la suta dintre persoanele intervievate apreciaza ca relatiile Ungariei cu Slovacia s-au imbunatatit in ultimii ani, iar majoritatea ungurilor cred ca si relatiile cu Serbia sunt bune.

Insa, in privinta relatiilor cu Romania, situatia este putin diferita. Potrivit sondajului, 52 la suta dintre unguri cred ca relatiile cu Romania trebuie imbunatatite. "In timp ce parteneriatul premierului Ungariei, Viktor Orban, cu omologul sau slovac, Robert Fico, a jucat un rol pozitiv in evaluarea relatiilor ungaro-slovace, tonul vehement folosit frecvent de fostul premier roman Victor Ponta probabil a influentat opniile referitoare la relatiile romano-ungare", explica Institutul Nezopont.

Sondajul a fost efectuat prin telefon, in perioada 4-7 ianuarie, pe un esantion reprezentativ de 1.000 de cetateni ungari, scrie MEDIAFAX.

Guvernul condus de Victor Ponta si cel al premierului Viktor Orban au avut dispute puternice in toamna anului 2015, in principal pe tema masurilor luate de Ungaria impotriva imigratiei. In contextul valului de imigranti extracomunitari, Ungaria a construit garduri metalice la frontierele cu Serbia si cu Croatia, semnaland de mai multe ori ca ar putea lua masuri similare pe segmente ale granitei cu Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.