Fostul proprietar al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, a fost plasat sub mandat de arestare in lipsa si introdus pe lista suspectilor cautati la nivel international, a anuntat miercuri Vladimir Markin, purtatorul de cuvant al Comitetului rus de ancheta, citat de portalul Sputnik.

"Dupa ce a examinat raportul asupra investigatiilor privind cazuri de maxima importanta de la Comitetul rus de ancheta, instanta l-a plasat pe Mihail Hodorkovski sub arest in contumacie", a declarat Markin.

El a adaugat ca Hodorkovski a fost de asemenea plasat pe lista persoanelor cautate la nivel international. Anterior, in cursul lunii decembrie, Mihail Hodorkovski a fost inculpat in contumacie pentru organizarea uciderii primarului din localitatea Nefteiugansk, Vladimir Petuhov, in 1998.

In plus, Hodorkovski a fost acuzat si pentru tentativa de ucidere a prietenului lui Petuhov, Viaceslav Kokoskin, si a lui Viaceslav Ribin, directorul executiv al companiei East Petroleum Handelsgez.

Mihail Hodorkovski, in varsta de 52 de ani, a fost eliberat in decembrie 2013 prin gratiere prezidentiala, dupa ce a stat la inchisoare in Rusia zece ani, pentru frauda, evaziune fiscala si spalare de bani. Hodorkovski a denuntat o condamnare cu caracter politic.

Dupa ce initial declarase ca nu se va implica din nou in politica, fostul magnat a initiat o campanie pentru inlaturarea de la putere a presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, scrie MEDIAFAX.

Mihail Hodorkovski afirma recent ca izbucnirea unei revolutii in Rusia este "inevitabila". "In absenta alegerilor libere si a altor mecanisme pentru schimbarea legala a puterii, singura modalitate de a schimba lucrurile este o revolutie; este inevitabila. Dar revolutia trebuie sa fie pasnica", aprecia el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.