Oficiali rusi denunta un "act neprietenos" al Aliantei Nord-Atlantice, solicitand explicatii, dupa ce un avion de vanatoare s-a apropiat, deasupra frontierei dintre Franta si Elvetia, de o aeronava civila care transporta o delegatie parlamentara rusa condusa de presedintele Dumei de Stat.

Potrivit ziarului Le Figaro, delegatia parlamentara rusa condusa de Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat, se deplasa spre Geneva pentru o conferinta internationala. In timp ce avionul rus de tip Tupolev se afla in zona orasului elvetian Biel, in apropiere de frontiera cu Franta, s-ar fi apropiat periculos o aeronava de vanatoare F-18.

"Incidentul demonstreaza lipsa de respect si un act neprietenos din partea NATO. Un astfel de incident ar fi fost de neconceput in timpul independentei Frantei fata de NATO", a reactionat, potrivit Itar-Tass, deputatul rus Serghei Gavrilov, care se afla in avion.

In urma incidentului, petrecut luni dimineata, Ministerul rus de Externe l-a convocat pentru explicatii pe ambasadorul Frantei, Jean-Maurice Ripert. "Partea rusa a exprimat cea mai profunda preocupare privind acest incident, explicandu-i ambasadorului ca este compromisa credibilitatea Frantei", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Dar atitudinea Moscovei a atras replica dura a Ministerului de Externe de la Paris, care sustine ca Franta nu a fost implicata in niciun fel in incident, scrie MEDIAFAX.

Dupa mai multe ore de confuzie, Elvetia a comunicat ca avionul de vanatoare F-18 apartine Fortelor Aeriene elvetiene si a fost trimis intr-o misiune de identificare a aeronavei civile. "Luni la ora 10.22 (11.22, ora Romaniei), un avion rus de linie marca Tupolev, care avea autorizatie de survol, a patruns in spatiul aerian elvetian, deasupra orasului Biel, in apropierea Frantei. A fost trimis un avion de vanatoare pentru verificarea identitatii aparatului de zbor", a comunicat Ministerul elvetian al Apararii, citat de cotidianul Le Monde.

"Astfel de misiuni sunt efectuate cu o frecventa de circa 100 pe an. Nu a existat niciun pericol", sustin autoritatile elvetiene.

Moscova a reiterat luni seara ca asteapta clarificari atat din partea Elvetiei, cat si din cea a Frantei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.