Iranul a difuzat miercuri, intr-un gest rar de deschidere, imagini dintr-un tunel sapat la aproximativ 500 de metri sub un munte, prezentate de un general de brigada ca fiind doar una dintre "numeroasele baze de rachete" raspandite in intreaga tara, relateaza CNN.

La prima vedere arata ca un platou de filmare din seria cu James Bond - o baza aparent de necucerit, intr-un munte, intesata de oameni in uniforme si rachete care arata sinistru pe vehculele lor de lansare, parcate de-a lungul unui tunel ingropat adanc in pamant.

Dar este o instalatie de rachete din Iran cat se poate de reala, potrivit agentiei semioficiale FARS.

Tunelul din imagini apartine Fortelor Aeriene din cadrul Corpului Gardienilor Revolutiei (CGR) - fortele de elita ale regimului islamic.

Imaginile au fost difuzate in contextul in care presa de stat a anuntat duminica ca Iranul a testat o noua generatie de rachete balistice cu raza lunga de actiune. Testul din weekend pare sa incalce Rezolutia ONU 1929, potrivit careia Iranul nu se poate angaja in vreo activitate legata de rachete balistice , au acuzat oficiali din cadrul administratiei americane.

Insa oficiali americani au subliniat ca testul nu incalca acordul in domeniul nuclear incheiat in iulie intre Iran, Statele Unite si alte cinci mari puteri, pentru ca acordul vizeaza doar programul nuclear iranian.

Baze americane "in raza de actiune"

Iranul isi revizuieste in totalitate tehnologia in domeniul rachetelor, inlocuindu-si arsenalul actual cu arme mai noi, a declarat un general pentru presa de stat.

"Incepand de anul viitor, o generatie noua si avansata de rachete, cu combustibil atat lichid cat si solid, va inlocui produsele actuale", a anuntat generalul de brigada Amir Ali Hajizadeh.

"Rachetele cu diverse raze de actiune sunt montate pe lansatoare in toate bazele si (sunt) pregatite sa fie lansate", a continuat el.

Instalatia subterana din imagini este doar una dintre "numeroasele baze de rachete" raspandite pe intregul teritoriu al tarii, potrivit lui Hajizadeh. Generalul declara luna aceasta, intr-un discurs pe care l-a sustinut la Universitatea din Teheran, ca toate bazele americane din Orientul Mijlociu se afla in raza de actiune a rachetelor iraniene.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Dezvaluirea bazelor subterane are loc, de asemenea, in urma unui acord major la care Iranul a ajuns impreuna statele din cadrul Grupului P5+1 - Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Franta (membre ale Consiliului de securitate al ONU) si Germania - asupra programului sau nuclear.

Potrivit acordului, sanctiunile internationale impuse Iranului urmeaza sa fie relaxate treptat, in schimbul limitarii programului nuclear, astfel incat acesta sa nu poata sa conduca la dezvoltarea unei bombe atomice. Iranul este o putere militara regionala majora, iar fortele Gardienilor Revolutiei sunt implicate in razboiul civi din Siria, in sustinerea regimului presedintelui Bashar al-Assad, un aliat apropiat Teheranului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.