Barack Obama a sunat-o miercuri, din Biroul Oval, pe presedinta Médecins sans Frontières (MSF) Joanne Liu, pentru "a cere scuze si a prezenta condoleante", in urma bombardarii de catre armata americana, sambata, a spitalului ONG-ului din Kunduz, si uciderii a 22 de oameni, relateaza Le Monde online.

Un purtator de cuvant al presedintiei americane, Josh Earnest, care a facut acest anunt, a ramas evaziv fata de solicitarea de catre Medici fara Frontiere (MSF) a unei anchete internationale independente cu privire la bombardament, catalogat de catre ONG drept crima de razboi.

MSF a dat asigurari ca nu are incredere in ancheta declansata de Pentagon si in cele anuntate de catre NATO si armata afgana, pe care le considera parti implicate. Earnest s-a limitat sa dea asigurari ca ancheta incredintata armatei americane va fi "transparenta, completa si obiectiva".

Generalul John Campbell, comandantul celor 13.000 de militari straini mobilizati in continuare in Afganistan, urmeaza sa fie audiat joi de catre o comisie din cadrul Camerei Reprezentantilor, scrie MEDIAFAX.

In audierea de la Comisia Fortelor Armate din cadrul Senatului, el a explicat, marti, ca atacul american a fost cerut de catre afgani si a subliniat asupra unei erori de decizie in lantul american de comanda.

Obama si-a exprimat regretul, la randul sau, miercuri, intr-o conversatie cu omologul sau afgan Ashraf Ghani. "Acesta nu a fost doar un atac impotriva spitalului nostru. A fost un atac impotriva Conventiilor de la Geneva. Nu-l vom tolera", a subliniat Liu.

MSF solicita ca ancheta sa fie efectuata de catre Comisia umanitara de ancheta internationala, creata oficial in 1991, in cadrul Conventiilor de la Geneva. Pentru ca aceasta comisie sa se poata sesiza intr-un dosar, este necesar ca cel putin 76 de tari care o recunosc sa ceara deschiderea unei anchete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.