Armata din Burkina Faso a comunicat joi ca detine controlul asupra tarii vest-africane, confirmand ca o lovitura de stat s-a desfasurat cu doar cateva saptamani inaintea alegerilor, informeaza site-ul Associated Press.

Guvernul de tranzitie a fost dizolvat, iar presedintele interimar nu mai este la putere, a transmis aceasta in anuntul facut la radioteleviziunea nationala.

Liderii loviturii de stat, care provin dintr-o unitate de elita a garzii prezidentiale ce a contrazis public Guvernul de tranzitie in ultimele luni, s-au legitimat drept Consiliul National pentru Democratie. Afirmatia lor publica a confirmat ceea ce multi au suspectat miercuri, cand presedintele interimar si primul-ministru au fost arestati si au fost ridicate baricade in jurul cladirii prezidentiale, scrie MEDIAFAX.

In comunicatul citit de locotenentul-colonel Mamadou Bamba a fost criticat codul electoral, care i-a oprit pe membrii partidului fostului presedinte sa ia parte la alegerile din 11 octombrie. Oricine a sprijinit incercarea fostului presedinte de amendare a Constitutiei astfel incat sa poata candida la un nou mandat primeste, de asemenea, interdictie de exercitare a functiei. Bamba a anuntat joi inceputul "unui proces coerent, cinstit si echitabil".

Guvernul de tranzitie a ajuns la putere dupa ce presedintele aflat in functie timp de 27 de ani, Blaise Compaore, a fost demis la sfarsitul anului trecut intr-o revolta publica. Demonstrantii au dat la un moment dat foc cladirii Parlamentului pentru a protesta fata de miscarea sefului statului de a amenda Constitutia pentru a-si putea prelungi mandatul.

Burkina Faso gazduieste forte speciale franceze si este un aliat important atat al Frantei, cat si al SUA in lupta impotriva militantilor islamici din Africa de Vest. In timp ce Burkina Faso a fost ocolita de violenta extremista, un roman a fost rapit in luna aprilie, act revendicat de un grup juhadist din Mali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.