Presedintele francez, Francois Hollande, a apreciat luni ca Franta va trebui sa efectueze raiduri aeriene impotriva gruparii Stat Islamic in Siria, relateaza Le Parisien in editia electronica.

"Am anuntat zboruri de recunoastere care sa permita eventuale raiduri aeriene daca va fi necesar, si va fi necesar in Siria", a declarat presedintele intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau din Nigeria, Muhammadu Buhari, la Paris.

In urma cu o saptamana, Hollande a ordonat armatei franceze sa efectueze operatiuni aeriene de recunoastere deasupra Siriei, asa cum face de un an in Irak. "Conform informatiilor pe care le primim, vom fi pregatiti sa efectuam raiduri aeriene" impotriva gruparii Stat Islamic, a adaugat el, excluzand o interventie la sol.

Primele zboruri de recunoastere au avut loc martea si miercurea trecuta. Pana atunci, Franta si-a impus sa nu intervina militar in Siria, pentru a nu servi interesele presedintelui sirian Bashar al-Assad, caruia Parisul ii cere sa renunte la putere, considerandu-l principalul responsabil de razboiul care dureaza de patru ani in tara, scrie MEDIAFAX.

Parlamentul francez urmeaza sa dezbata marti, fara vot, acest angajament militar in Siria.

Presedintele francez a comparat de asemenea gruparea Stat Islamic cu Boko Haram, grupul islamist activ in nord-estul Nigeriei si in tarile vecine. "Boko Haram are legaturi cunoscute cu Statul Islamic si, prin urmare, primeste ajutor, sprijin de la acest grup. Lupta impotrva Boko Haram este lupta impotriva Statului Islamic. Si nu mai putem distinge terorismul in functie de regiuni, este acelasi terorism, inspirat de aceasi ideologie a mortii", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.