Statele Unite au informat Guvernul turc ca misiunea unitatilor de rachete Patriot din Turcia, care se incheie in octombrie, nu va fi prelungita, relateaza publicatia turca Hurriyet in editia electronica.

Anuntul Statelor Unite a fost facut duminica, la o zi dupa ce Germania a informat ca isi va retrage sistemele de rachete Patriot din sudul Turciei, din apropierea frontierei siriene.

Sistemele "Patriot vor fi aduse in Statele Unite pentru operatiuni critice de modernizare, care vor asigura ca forta de aparare antiracheta a SUA va fi capabila sa contracareze amenintarile globale care evolueaza si sa protejeze aliatii si partenerii - inclusiv Turcia", se arata intr-un comunicat comun al Guvernelor american si turc.

"Statele Unite si NATO sustin securitatea Turciei si stabilitatea regionala", adauga comunicatul. "In timp ce Statele Unite desfasoara mijloace aeriene suplimentare si coopereaza cu Turcia pentru a combate (gruparea) Stat Islamic, SUA vor continua de asemenea sa colaboreze cu Turcia pentru a-i sustine capacitatile de aparare antiaeriana, inclusiv impotriva amenintarii rachetelor balistice", continua textul.

Comunicatul noteaza ca navele Aegis ale Fortelor navale americane vor ramane in estul Marii Mediterane. "Aceste nave ofera o gama de capacitati pentru apararea Turciei si a misiunilor NATO, inclusiv sprijin pentru apararea antiaeriana si antiracheta a NATO. Fortele navale americane din Europa vor continua cooperarea stransa cu Fortele navale turce din regiune, pentru apararea Turciei", precizeaza textul.

Anuntul Statelor Unite a venit dupa ce Germania a informat sambata ca isi va retrage bateriile de rachete Patriot si soldatii mobilizati in sud-estul Turciei.

Ministerul german al Apararii a precizat ca cei 250 de soldati germani si doua sisteme de rachete Patriot stationate la frontiera sudica a Turciei, pentru a contribui la apararea aliatului din cadrul NATO in fata violentelor din tara vecina Siria, vor parasi teritoriul turc inainte de incheierea mandatului la 31 ianuarie 2016, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

NATO a mobilizat in 2013 cinci baterii de rachete Patriot la aproximativ 100 de kilometri de granita siriana. Germania si Statele Unite au oferit cate doua baterii, iar Olanda una. Anul acesta, olandezii si-au incheiat misiunea si au fost inlocuiti de spanioli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.