Jeb Bush, candidat la investitura republicana pentru alegerile prezidentiale americane, a refuzat joi sa excluda reluarea utilizarii torturii, in anumite circumstante, de catre administratia SUA.

"Nu vreau sa fac o declaratie definitiva, generala", a declarat Bush in fata republicanilor din statul Iowa, intrebat daca va mentine sau va anula ordinul presedintelui Barack Obama care interzice tehnicile brutale de interogare folosite de CIA.

"Cand esti presedinte, cuvintele tale conteaza", a adaugat el.

Fostul guvernator al statului Florida a precizat ca, in general, considera ca tortura nu este adecvata si se bucura ca fratele sau, fostul presedinte George W. Bush, a pus capat in mare parte utilizarii acestor tehnici de catre CIA inainte de a-si incheia mandatul. CIA a folosit simularea inecului, lovirea, nuditatea, privarea de somn, umilirea si alte metode pentru a constrange detinuti Al-Qaida sa faca marturii - metode pe care armata nu are voie sa le foloseasca asupra prizonierilor de razboi.

Un raport al Senatului, dat publicitatii anul trecut, cita date ale Agentiei Centrale de Informatii care aratau ca aceste tehnici au fost mai brutale decat se stia anterior, nu au adus informatii esentiale si ca CIA a mintit in legatura cu ele. Jeb Bush a apreciat insa ca aceste tehnici au fost eficiente si au adus informatii, dar acum exista "un mediu diferit".

El a sugerat ca ar putea exista unele ocazii cand interogatoriile brutale sunt necesare pentru a mentine tara in siguranta. "De aceea nu spun ca in orice conditie, in orice scenariu posibil", a adaugat el.

Ulterior, Bush a afirmat ca exista o diferenta intre tehnicile dure de interogare si tortura, dar a refuzat sa ofere mai multe detalii. "Nu stiu. Spun doar ca, daca voi fi presedintele Statelor Unite, iau aceasta amenintare in serios", a subliniat el. Bush incearca sa se disocieze de unele dintre masurile nepopulare ale fratelui sau, dar in acelasi timp il lauda.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Discutand despre razboiul din Irak, de exemplu, Bush, care a recunoscut anterior ca spionajul nu a sustinut decizia invaziei, a afirmat joi ca a invatat din unele greseli facute, inclusiv decizia de a desfiinta armata irakiana. El a explicat ca inclusiv fratele sau considera acum ca aceasta a fost o decizie gresita.

Bush considera ca gruparea terorista Stat Islamic s-a extins din cauza esecului lui Obama de a negocia un acord care sa permita trupelor americane sa ramana in Irak in 2011. Intrebat daca este adevarat ca nu ar exista gruparea Stat Islamic daca Irakul nu ar fi fost invadat, el a raspuns ca nu se poate sti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.