Un barbat sud-coreean in varsta de 80 de ani s-a autoincendiat in fata Ambasadei Japoniei de la Seul, in timpul unor proteste prin care Tokyo este indemnat sa prezinte scuze pentru obligarea unor fete si femei sud-coreene sa lucreze in bordeluri militare.

Aceste proteste fata de obligarea unor fete si femei sud-coreene sa lucreze in bordeluri militare japoneze, in al Doilea Razboi Mondial, au avut loc miercuri, cu doua zile inainte de marcarea sfarsitului ostilitatilor. Barbatul s-a autoincendiat in timpul uneia dintre demonstratiile saptamanale organizate la Ambasada Japoneza inainte de marcarea, pe 15 august, a 70 de ani de la sfarsitul ocupatiei coloniale japoneze in Peninsula Coreea, scrie MEDIAFAX.

Mitingul de miercuri a fost mai amplu decat de obicei, in contextul apropierii evenimentului, la el participand aproximativ 2.000 de persoane, inclusiv trei dintre cele 47 de foste "femei de confort" - cum sunt numite eufemistic de Japonia - in viata, potrivit organizatorilor.

Participanti la protest l-au acoperit pe barbat cu banere pentru a stinge flacarile, iat paramedici l-au condus la un spital.

Barbatul, identificat drept Choi Hyun-yeol de catre o organizatie civica din care face parte, se afla in stare grava, prezentand arsuri la nivelul gatului, fetei si partii superioare a toracelui, a anuntat un profesor de la spital. "Pacientul este batran si prezinta arsuri grave, astfel ca supravietuirea sa nu poate fi garantata", a declarat el pentru presa.

Tatal lui Choi a fost membru al miscarii antijaponeze de independenta, in 1932, si a fost incarcerat timp de un an, potrivit unui comunicat postat online de organizatie, care militeaza pentru drepturile victimelor muncii fortate. Choi a devenit un sustinator al organizatiei anul trecut.

Colonizarea Peninsulei Coreea de catre Japonia, in perioada 1910-1945, ramane un subiect sensibil in Coreea de Sud.

Relatiile Seulului cu Tokyo au fost tensionate mult timp de ceea ce sud-coreenii considera o reticenta a liderilor japonezi de a inchide ranile trecutului razboinic al acestei tari si de a recunoaste ca au obligat fete si femei sa lucreze in bordeluri militare japoneze.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.