Criza generata de refugiatii de pe trei insule grecesti situate in apropiere de Turcia reprezinta un "haos total", au declarat reprezentanti ai Agentiei pentru refugiati din cadrul ONU (UNHCR).

Cazarea, apa si serviciile sanitare sunt inadecvate pentru multe persoane care cauta azil pe insulele grecesti Kos, Chios si Lesbos, precizeaza reprezentantii UNHCR. Confruntata cu un influx nemaiintalnit de imigranti, Grecia a solicitat ajutor de la Uniunea Europeana. UNHCR a informat ca aproape toti dintre cei refugiati fug din calea razboiului din Siria, Irak si Afganistan.

Directorul european UNHCR, Vincent Cochetel, a spus ca facilitatile pentru refugiati pe insulele grecesti sunt "total inadecvate", dupa o crestere cu 750% a numarului de imigranti ajunsi in tara in acest an, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. El a spus ca anul acesta au ajuns in Grecia 124.000 de imigranti, dintre care 50.000 doar in luna iulie.

"Pe cele mai multe insule nu exista o capacitate de primire, oamenii dorm fara acoperis, deci este un haos total pe insule. Dupa cateva zile ei sunt transferati la Atena, nu ii asteapta nimic acolo", a deplans el.

Cea mai mare tabara de imigranti din Austria, Traiskirchen, este de asemenea, supraaglomerata, autoritatile austriece incetand sa mai primeasca refugiati acolo. Un alt oficial a descris conditiile oferite de tabara Traiskirchen ca fiind "intolerabile, periculoase si inumane". Cei mai multi dintre imigranti au ajuns in Austria prin Ungaria - ambele state fiind membre UE si facand parte din spatiul fara frontiere Schengen, unde pasapoartele nu sunt in general verificate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.