Autoritatile judiciare americane au decis eliberarea conditionata a cetateanului americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat in SUA pentru spionaj, in ceea ce pare a fi o tentativa de relansare a relatiilor cu Israelul, afectate de acordul nuclear cu Iranul, informeaza CNN.

Jonathan Pollard, arestat in 1985 si condamnat la detentie pe viata pentru spionaj in favoarea Israelului, va fi eliberat conditionat pe 21 noiembrie, au anuntat marti dupa-amiaza avocatii detinutului. Potrivit presei americane, decizia a fost luata de Comisia americana pentru eliberari conditionate.

Americanul Jonathan Pollard, in varsta de 60 de ani, a fost condamnat la inchisoare pe viata in 1987, pentru oferirea de informatii secrete Israelului. Pollard lucra ca analist in cadrul serviciilor de informatii ale Fortelor navale americane. Israelul i-a acordat cetatenie lui Jonathan Pollard in anul 1995, scrie MEDIAFAX.

Israelul ceruse de mai multe ori public eliberarea lui Jonathan Pollard, dar Washingtonul respinsese solicitarile. Zilele trecute, Wall Street Journal relata ca Administratia Barack Obama ar pregati eliberarea cetateanului americano-israelian Jonathan Pollard in tentativa de a relansa relatiile cu Israelul, afectate de acordul nuclear cu Iranul. "Eliberarea lui Jonathan Pollard va contribui la imbunatatirea relatiilor cu Israelul", explica un oficial american, sub protectia anonimatului.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizand ca este periclitata pacea globala si semnaland ca va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului.

Presa relatase in 2014 ca secretarul de Stat american John Kerry ar fi oferit, in cadrul negocierilor israelo-palestiniene, posibilitatea eliberarii lui Jonathan Pollard in cadrul masurilor de relansare a procesului de pace israelo-palestinian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.