Fermieri francezi au blocat drumuri dinspre Spania si Germania pentru impiedicarea patrunderii produselor straine in tara, intr-o actiune de protest fata de scaderea preturilor la produsele alimentare, care i-a adus in pragul falimentului, relateaza AFP in pagina electronica.

Fermieri din regiunea franceza Alsacia (nord-est) au folosit tractoare, pe sase drumuri dinspre Germania catre Franta, incercand sa opreasca camioane cu bunuri agricole la bord sa traverseze Rinul, in cadrul unei actiuni care urmeaza sa dureze pana luni dupa-amiaza.

"Am permis trecerea masinilor si a tuturor vehiculelor care vin din Franta", a declarat pentru AFP Franck Sander, presedintele filialei locale a Federatiei Departamentelor si Sindicatelor Exploatatiilor Agricole (FDSEA), adaugand ca peste o mie de muncitori agricoli au luat parte la blocarea drumurilor.

Drept consecinta, aproximativ 12 camioane au fost nevoite sa se intoarca la granita de cand a inceput protestul, duminica seara, in jurul orei 20.00 GMT (23.00, ora Romaniei), potrivit unui reprezentant al uniunii. Intre timp, aproximativ o suta de fermieri francezi au controlat zeci de camioane care veneau din Spania pe o autostrada, in regiunea Haute-Garonne (sud-vest), amenintand ca vor descarca carnea si fructele destinate pietei franceze.

Aceasta actiune vine la o saptamana dupa ce fermierii au blocat orase, drumuri si situri turistice in intreaga Franta, in semn de protest fata de scaderea preturilor la produsele alimentare, fapt pentru care ei dau vina pe competitia straina, pe supermarketuri si distribuitori.

Fermieri au descarcat gunoi de grajd in orase, au blocat accesul pe drumuri si la autostrazi si i-au impiedicat pe turisti sa ajunga la Muntele Saint Michel, in nordul Frantei, unul dintre cele mai vizitare locuri din tara, scrie mediafax.

Temandu-se de organizatiile de lobby ale agricultorilor, Guvernul francez a anuntat miercuri un pachet cu masuri de urgenta in valoare de 600 de milioane de euro (660 milioane de dolari), care prevede facilitati fiscale si garantii pentru imprumuturi, insa acest ajutor nu a contribuit prea mult la aplanarea tulburarilor.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

"Niciuna dintre masurile anuntate de Guvern nu are de-a face cu distorsiunea competitiei" reprezentate de fermierii din alte tari, a spus Sander, subliniind ca cei francezi suporta costuri mai mari cu forta de munca si trebuie sa respecte anumite standarde de calitate.

O combinatie de factori - inclusiv schimbarea obiceiurilor alimentare, scaderea cererii din partea pietei chineze si embargoul rusesc impus produselor din Occident din cauza conflictului din Ucraina - a determinat scaderea preturilor la produse precum carnea de vita, de porc si lapte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.