Coreea de Nord nu este interesata de negocieri cu Statele Unite privind programul sau nuclear, asemanatoare celor cu Iranul, a anuntat marti Ministerul de Externe de la Phenian, citat de Reuters in pagina electronica.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Phenian, programul nuclear nord-coreean este un "instrument esential de disuasiune" impotriva politicilor ostile ale SUA.

"Nu este logic sa compare situatia noastra cu acordul nuclear iranian pentru ca mereu am fost supusi ostilitatilor militare provocatoare din partea Statelor Unite, inclusiv antrenamente militare de mare amploare si o amenintare nucleara serioasa", se precizeaza in declaratia Ministerului de Externe.

"Nu manifestam niciun interes fata de dialogul privind inghetarea unilaterala (a activitatilor nucleare - n.red.) sau renuntarea la armele noastre nucleare", se mai arata in comunicat.

Statele Unite, Uniunea Europeana si Natiunile Unite au sanctionat Coreea de Nord pentru procurarea echipamentului folosit in programe nucleare si balistice. "Noi suntem in mod clar o putere nucleara si puterile nucleare au propriile interese", se mai precizeaza in declaratia Ministerului de Externe. Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian, care a fost aprobat luni de Consiliul de Securitate al ONU.

Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii inopinate. In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli pana la efectuarea vizitei. O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.