Liderii europeni vor evalua in luna decembrie stadiul negocierilor cu Marea Britanie asupra reformelor solicitate de premierul David Cameron pentru ramanerea tarii sale in UE, relateaza joi agentia Reuters in urma consultarii unui document cu concluziile preliminare ale Consiliului European.

"Premierul britanic si-a prezentat intentiile legate de referendumul privind mentinerea sau iesirea Regatului Unit (din UE)", se poate citi in concluziile preliminare ale Consiliului European. "Consiliul European a convenit sa evalueze problema in decembrie", potrivit Reuters, care a obtinut o copie a acestor concluzii. Consiliul European, care are loc joi si vineri, marcheaza inceperea oficiala a negocierilor dintre UE si Marea Britanie, Cameron urmand sa prezinte propunerile sale.

Un summit european este programat pentru 17-18 decembrie. Pana atunci, Londra spera sa convinga si alte state membre UE sa fie de acord cu noi derogari pentru Marea Britanie inainte de desfasurarea, in 2017, a unui referendum privind apartenenta la UE. "Reformele pe care le solicitam se refera la modificari in tratatele europene. E nevoie de un acord asupra acestor modificari inainte de referendum", a declarat un oficial britanic.

Mai multe state membre UE, intre care Germania si Franta, se opun modificarii tratatelor europene, dar oficiali implicati in pregatirea negocierilor cu Londra nu exclud anumite promisiuni pentru britanici, in lipsa unei reforme inainte de sfarsitul lui 2017, scrie MEDIAFAX.

Cameron a declarat ca vrea reformarea UE inainte de organizarea unui referendum privind apartenenta Marii Britanii, prevazut in 2017.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.