Abuzarea si neglijarea copiilor au fost in continuare probleme grave in Romania, in 2014, iar constientizarea acestora de catre publicul larg a continuat sa fie scazuta, in timp ce autoritatile nu au pus la punct inca un mecanism de identificare si tratare a copiilor abuzati.

Concluzia apare in Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind "Practici in materie de drepturile omului", la capitolul despre Romania. Potrivit raportului, abuzarea si neglijarea minorilor au fost, in continuare, probleme grave, iar constientizarea acestora de catre publicul larg a continuat sa fie scazuta. "Mass-media a semnalat cateva cazuri grave de abuz sau neglijenta in familie, in familiile de asistenti maternali si in institutiile de ingrijire a minorilor ", se mentioneaza in raport, scrie MEDIAFAX.

Documentul arata, folosind statisticile Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ca la sfarsitul lunii martie 2014 serviciile de protectte a copilului identificasera 3.202 cazuri de abuz asupra minorilor - 264 dintre ele au fost cazuri de abuz fizic, 465 de abuz emotional, 146 de abuz sexual, 39 de exploatare prin munca, 27 de exploatare sexuala, 35 de exploatare in scopul comiterii de infractiuni si 2.255 de cazuri de neglijenta.

"Autoritatile nu au pus la punct inca un mecanism de identificare si tratare a copiilor abuzati si neglijati si a familiilor lor", se mai arata in Raportul Departamentului de Stat

Conform documentului, casatoriile ilegale intre copii au fost des intalnite in randul anumitor grupuri sociale, in special al romilor si nu au existat politici publice care sa previna casatoriile intre minori sau institutii guvernamentale care sa abordeze aceasta problema.

In ceea ce ii priveste pe copiii institutionalizati, raportul arata, folosind datele Ministerului Muncii, ca la sfarsitul lunii iunie 2014 existau 61.720 de copii in sistemul de protectie speciala - 37.832 in servicii de tip familial (familii adoptive, rude, alte familii, persoane), 1.630 in servicii de ingrijire alternativa (cu tutore) si 18.218 in servicii de tip rezidential (publice sau private).

Citeste si:
Cum ne dau copiii lecții de viață?
Cum ne dau copiii lecții de...

"S-au semnalat, de asemenea, cazuri de maltratare a copiilor abandonati cu dizabilitati si de incarcerare prelungita a copiilor din orfelinatele de stat ca pedeapsa pentru abateri disciplinare. Conform statisticilor oficiale, in primele sase luni ale anului, parintii au abandonat 750 de copii in maternitati sau spitale. ONG-urile au sustinut ca statisticile oficiale nu reflecta numarul real si ca autoritatile nu au recunoscut niciodata numerosi copii institutionalizati ca abandonati", mai precizeaza Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind "Practici in materie de drepturile omului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.