Vamesii chinezi au confiscat carne congelata de contrabanda in valoare de aproximativ trei miliarde de yuani (430 de milioane de euro) si, in unele cazuri, veche de 40 de ani sau in putrefactie, anunta miercuri publicatia China Daily.

Vamesii au confiscat peste 100.000 de tone de carne congelata, inclusiv aripi de pui, carne de vita si porc, a anuntat Administratia Generala a Vamilor. Operatiunea s-a desfasurat in iunie in 14 provincii si regiuni. In provincia Hunan au fost destructurate doua bande cu 20 de membri la 1 iunie si au fost confiscate 800 de tone de produse in valoare de peste zece milioane de yuani. Acesta este cel mai mare caz de contrabanda cu produse din carne congelata din istoria provinciei.

Potrivit lui Yang Bo, director adjunct la Biroul de combatere a contrabandei din cadrul Administratiei Vamilor din Changsha, carnea de contrabanda nu este verificata si poate provoca boli grave in cazul in care este ingerata, aceasta continand bacterii si virusuri precum cele care provoaca gripa aviara sau boala gura-mana-picior. Yang a declarat ca o alta problema a carnii de contrabanda este ca aceasta este in cea mai mare parte expirata, scrie MEDIAFAX.

Ofiterii de la Administratia Vamilor din regiunea autonoma Guangxi Zhuang au descoperit ca o parte din carnea congelata confiscata este mult mai veche decat sugereaza data expirarii, in unele cazuri fiind veche de 40 de ani. Expertii sustin ca atat timp cat carnea nu prezinta semne de dezghetare, consumatorii nu pot face distinctie intre carnea proaspata si cea veche de cateva decenii.
Cand carnea de contrabanda este tinuta in conditii proaste sau dezghetata in mod repetat sau chiar recongelata dupa ce s-a alterat, amenintarea pe care o reprezinta este foarte grava.

Vamesii din Changsha sustin ca profiturile mari au condus deja la crearea unui lant alimentar vast. Contrabandistii cumpara in general carne la preturi foarte mici din alte tari, apoi o livreaza in Hong Kong in containere frigorifice. Produsele sunt mutate apoi pe continent prin Vietnam, contrabandistii angajand localnici din zonele de granita pentru a transfera produsele in orasele chineze de la granita, apoi in Changsha, dupa care sunt distribuite in intreaga tara.

Citeste si:
Fermierii chinezi, forțați să își distrugă recoltele pentru a...
Fermierii chinezi, forțați să...

"Pentru a face economii, contrabandistii folosesc deseori vehicule obisnuite in locul celor frigorifice. Astfel, carnea se decongeleaza de mai multe ori inainte de a ajunge la consumatori", a declarat Yang.

Expertii cer infiintarea unei retele nationale de supraveghere si intensificarea controalelor in regiunile de granita pentru a impiedica intrarea in China a acestor produse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.