Ungaria poate ramane fara drept de vot in Consiliul European in cazul reinstaurarii pedepsei cu moartea, deoarce un astfel de demers ar incalca tratatele UE si Carta Drepturilor Fundamentale, explica o rezolutie votata miercuri, potrivit unui comunicat oficial.

Reinstaurarea pedepsei cu moartea in Ungaria ar incalca tratatele UE si Carta Drepturilor Fundamentale, iar modul in care Guvernul de la Budapesta a formulat o consultare publica pe tema imigratiei este "profund eronat, partinitor si dezechilibrat", afirma rezolutia. Rezolutia redactata dupa dezbaterea din 19 mai in sedinta plenara in prezenta premierului ungar Viktor Orban si a prim-vicepresedintelui CE Frans Timmermans, europarlamentarii au condamnat declaratiile repetate ale lui Orban privind posibila reintroducere a pedepsei cu moartea in Ungaria si au subliniat datoria premierului de a "conduce prin puterea exemplului".

Pedeapsa cu moartea ar atrage sanctiuni in conformitate cu Articolul 7 al Tratatului UE, relateaza MEDIAFAX. Aceasta este "incompatibila cu valori precum respectul fata de demnitatea umana, libertatea, democratia, egalitatea, statul de drept si respectul fata de drepturile omului, pe care se bazeaza Uniunea", au subliniat ei, adaugand ca orice stat membru care reintroduce pedeapsa cu moartea incalca "tratatele si Carta UE privind drepturile fundamentale". Eurodeputatii au subliniat, de asemenea, ca o incalcare grava de catre un stat membru atrage dupa sine procedura Articolului 7 din Tratatul UE, care poate conduce la retragerea dreptului de vot in Consiliu.

Europarlamentarii au denuntat, de asemenea, consultarea publica pe tema imigratiei a Guvernului ungar. Desi "consultarea publica poate fi un instrument important si valoros pentru guverne pentru elaborarea politicilor", "continutul si limbajul folosit in aceasta consultare este profund eronat, partinitor si dezechilibrat; stabilind o legatura subiectiva si directa intre fenomenul imigratiei si amenitarile privind securitatea", au afirmat ei. Astfel ca au cerut Comisiei sa "initieze imediat un proces de monitorizare aprofundat pe tema situatiei democratiei, a statului de drept si drepturilor fundamentale in Ungaria si sa raporteze Parlamentului European si Consiliului pana in septembrie 2015".

Comisiei i se cere, de asemenea, sa prezinte o propunere de stabilire a unui mecanism UE privind democratia, statul de drept si drepturile fundamentale ca instrument care sa permita stabilirea modului in care statele europene se conformeaza si aplica principiile Cartei Drepturilor Fundamentale si ale tratatelor UE. Europarlamentarii au cerut Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) sa ajute la elaborarea acestei propuneri prin redactarea unei rezolutii fara caracter coercitiv care sa fie votata de Parlament pana la sfarsitul anului.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.