Guvernul Greciei rescrie propunerile de reforma, de 47 de pagini, trimise creditorilor internationali, in speranta incheierii acordului care ar permite deblocarea fondurilor de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen mai trebuie sa le primeasca din programul de 240 de miliarde de euro.
Autoritatile de la Atena se concentreaza pe ajustarea masurilor fiscale propuse, pentru a apropia tintele de venituri cu cele ale creditorilor, relateaza Kathimerini. Coalitia de guvernare este insa in continuare reticenta la modificarea propunerii referitoare la TVA, pentru care doreste trei paliere, de 6%, 11% si 23%, si nu doua, de 11% si 23%, cum cer institutiile financiare internationale (Comisia Europeana si FMI). Oficialii eleni par pregatiti ca creasca usor propunerea privind excedentul bugetului primar de la nivelul de 0,6% din PIB pentru acest an si 1,5% in 2016. Institutiile europene au propus un nivel de 1% pentru 2015 si 2% in 2016, relateaza MEDIAFAX.

Guvernul este pregatit sa schimbe legislatia in domeniul pensionarii anticipate, pentru a economisi 100 de milioane de euro, dar nu vrea sa indeplineasca in totalitate solicitarile creditorilor in privinta reformei pensiilor. Exista totodata diferente notabile intre Grecia si creditori in problema legislatiei muncii. Propunerile modificate urmeaza sa fie discutate de oficialii eleni si reprezentantii CE si ai FMI in urmatoarele cateva zile, inaintea unei intalniri de miercuri a premierului elen Alexis Tsipras cu cancelarului german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, la Bruxelles. Grecia trebuie sa achite FMI in iunie datorii scadente in valoare de 1,6 miliarde de euro, iar platile, care ar fi trebuit sa aiba loc in patru rate, au fost amanate, la solicitatea autoritatilor de la Atena, pentru sfarsitul lunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.