Tony Blair urmeaza sa-si asume un nou rol, in lupta impotriva antisemitismului, ca presedinte al organismului paneuropean care promoveaza legi mai dure impotriva extremismului in Europa.

El a fost numit presedinte al Consiliului European pentru Toleranta si Reconciliere la o saptamana dupa ce a anuntat ca urmeaza sa demisioneze din functia de emisar al Quartetului pentru Orientul Mijlociu.

Intr-un articol publicat in cotidianul britanic The Times, in care-si prezinta intentiile pentru acest nou post, Blair scrie ca va face campanie impotriva abuzurilor comise de religii, care au devenit "o masca in spatele careia se ascund prea adesea cei pusi pe omor si distrugere".

Blair promite ca va face campanie pentru implementarea recomandarilor unui raport intocmit de catre Consiliu, care prezinta propuneri legislative vizand sa ofere o putere mai mare autoritatilor judiciare in urmarirea in justitie a discursului urii, sa coboare pragul a ceea ce este considerat incitare la violenta si sa faca negarea Holocaustului ilegala.

Propunerile lui Blair amintesc de proiecte de legi pe care a incercat sa le introduca in Marea Britanie in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 si care au declansat o dezbatere cu privire la libertatile civile. In acest articol semnat impreuna cu Moshe Kantor, presedintele Consiliului Congresului Evreiesc European, Blair avertizeaza ca Europa intra intr-o perioada periculoasa, in contextul in care se confrunta cu o lentoare a cresterii economice, similara celor dinaintea celor doua razboaie mondiale.

"Au existat trei momente, in ultimii 100 de ani, cand cresterea anuala a PIB-ului in Europa a fost sub unu la suta: primul in 1913, chiar inainte de Primul Razboi Mondial, al doilea in 1938, inainte de al Doilea Razboi Mondial, iar al treilea in 2014. Declinul economic alimenteaza instabilitatea, iar noi stim ca aceste ingrijorari sunt resimtite in intreaga lume",
scriu Blair si Kantor.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Cei doi citeaza o lucrare a Institutului Kantor de la Universitatea din Tel Aviv potrivit careia 2014 a fost anul in care s-au inregistrat cele mai numeroase incidente antisemite din ultimul deceniu - 766 de acte antisemite violente, in comparatie cu 554 in 2013.

"Asa cum s-a mai spus inainte, dar merita sa fie repetat, prejudecatile si rasismul incep adesea cu tintele cele mai usoare, indiferent ca sunt evreii sau altii, dar nu sfarsesc niciodata acolo. Antisemitismul nu este o problema evreiasca, ci o problema care infecteaza intreaga societate si este necesar sa fie abordata de dragul nostru al tuturora", scriu ei.

Anuntarea noului rol al lui Blar intervine la doar o saptamana dupa ce el a spus ca va demisiona din postul de emisar special al Quartetului - din care fac parte ONU, Statele Unite, Uniunea Europana (UE) si Rusia - pentru Orientul Mijlociu. Potrivit unor membri din anturajul sau, Blair va continua sa actioneze pentru pace in Orientul Mijlociu, in pofida faptului ca a fost criticat dur pentru lipsa vreunei realizari importante in cei opt ani cat a detinut acest mandat, dupa ce a demisionat din functia de premier, in 2007.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Blair a fost criticat in timpul mandatului pentru ca a fost prea favorabil Israelului. Fostul negociator-sef al Autoritatii Palestiniene (AP) Nabil Shaath a declarat ca Blair a "realizat atat de putine lucruri din cauza eforturilor sale indecente de a face pe plac israelienilor".

Noua numire sugereaza ca Blair, criticat pentru interesele sale de afaceri la nivel mondial, considera necesara promovarea tolerantei si combaterii extremismului mai aproape de casa. El conduce o fundatie a credintei si contesta, in articolul din The Times, ideea potrivit careia religiile alimenteaza conflicte, argumentand ca extremistii sunt cei care abuzeaza de religii.

"Convingerea noastra ferma este ca nu religia sau credinta in sine cauzeaza sau genereaza conflicte. Ci abuzarea religiei, care devine astfel o masca in spatele careia se ascund prea adesea cei pusi pe omor si distrugere. Problemele reale sunt mult mai complexe si cer mai multa toleranta, intelegere si puteri legislative pentru a ajunge la o solutie", scriu Blair si Kantor.

Citeste si:
9 lucruri pe care nu le stiai despre Rowan Atkinson
9 lucruri pe care nu le stiai...

Consiliul prezidat de Blair crede ca ar trebui sa promoveze educatia si idei pentru o legislatie privind infruntarea extremistilor si sa lase guvernele sa se ocupe de securitate si informatiile secrete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.