Presa rusa sustine ca Statele Unite au facut lobby pe langa Comitetul Nobel norvegian pentru ca acesta sa acorde premiul Nobel pentru Pace presedintelui ucrainean Petro Porosenko, citand o scrisoare despre care ambasada SUA la Oslo pretinde ca este un fals, relateaza portalul TheLocal.no.

Agentia rusa Sputnik afirma ca scrisoarea "descrie un acord intre Ucraina si Statele Unite pentru a pune presiune pe Comitetul Nobel pentru Pace sa il nominalizeze pe presedintele Porosenko pentru Premiul Nobel pentru Pace in 2015", scrie MEDIAFAX. Scrisoarea, despre care sustine ca ar fi fost trimisa ambasadei de Volodimir Groisman, presedintele Parlamentului ucrainean, cere Statelor Unite sa ofere asigurari ca Porosenko va primi premiul. "Este foarte important ca Porosenko sa aiba garantii ferme ca va primi in 2015 Premiul Nobel pentru Pace", se poate citi in scrisoare, care se refera ulterior la aparente asigurari din partea SUA ca doi dintre cei cinci membri ai comitetului au sustinut deja candidatura lui Porosenko.

Atat Parlamentul ucrainean, cat si ambasada SUA la Oslo au declarat ca scrisoarea este un fals. "Credem ca scrisoarea este contrafacuta si o incercare frauduloasa de a inventa un subiect", a declarat Emilie Bruchon, adjunctul ofiterului pentru afaceri publice la ambasada americana din Oslo, intr-un comunicat. "Informatia este falsa. Nu exista nicio scrisoare inregistrata cu acest numar in baza de date a presedintelui Parlamentului. Este 100 la suta un fals", a declarat Dmitro Stoliarciuk, purtatorul de cuvant al lui Volodimir Groisman, pentru cotidianul norvegian Aftenposten.

Originea acestui subiect pare sa fie o postare a "istoricului alternativ" Eric Zuesse, un contribuabil frecvent al site-ului www.Ukrainewar.info, un site de stiri de limba engleza care sustine pozitia Rusiei in Ucraina. Olav Njolstad, secretarul Comitetului Nobel, crede, de asemenea, ca scrisoarea este un fals. "Putem doar sa speculam pe tema motivelor care determina pe cineva sa falsifice si sa distribuie acest tip de dezinformare", a scris el intr-un mesaj pentru Aftenposten.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.