Tony Blair se alatura marti campaniei electorale laburiste, pentru a-l critica pe David Cameron pentru angajamentul de a organiza un referendum asupra apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana (UE).

Blair se pregateste sa-l acuze pe Cameron ca da la schimb interesul national pe avantajul politic, sub presiunea UKIP, conservatorilor antieuropeni si presei.

Fostul premier si lider al Partidului Laburist urmeaza sa isi anunte sustinerea fata de actualul lider al formatiunii Ed Miliband, care, in opinia sa, a dat dovada de "leadership adevarat" rezistand presiunilor pe tema referendumului. Insa Partidul Conservator il acuza ca vrea sa "nege poporului cuvantul pe care-l are de spus" asupra UE.
Tony Blair a castigat alegerile generale ca lider al laburistilor in 1997, 2001 si 2005 si a demisionat din functia de premier in 2007.

In pofida faptului ca, de atunci, fostul sef de guvern a ramas in mare masura in afara politicii britanice, partidul spera ca el prezinta in continuare suficient interes pentru a atrage alegatori, comenteaza BBC.

Blair urmeaza sa se adreseze marti alegatorilor din Sedgefield, in Durham. In opinia sa, o eventuala iesire a Marii Britanii din UE va lasa "un val de impredictibilitate asupra economiei britanice". "Iar cel mai ciudat lucru dintre toate in pozitia lui David Cameron? Premierul nu crede cu adevarat ca ar trebui sa parasim Europa. Nici macar Europa asa cum este ea astazi", urmeaza sa spuna el, potrivit unor fragmente din discurs, citate de BBC, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta a fost o concesie facuta partidului, o manevra pentru a obtine acces la unele dintre voturile UKIP, o concesie fata de sentimentul antieuropean endemic al unor parti din presa", in opinia sa, iar "aceasta problema, care afecteaza asa cum o face viitorul tarii, este prea importanta pentru a fi tratata in acest fel".

El urmeaza totodata sa avertizeze ca parasirea UE va lasa Marea Britanie "mai mica in lume" si sa-si exprime respectul fata de Miliband pentru faptul ca pune "interesele tarii pe primul loc".

Citeste si:
David Cameron s-ar putea intoarce pe scena internationala
David Cameron s-ar putea...

"David Cameron a luat partea Marii Britanii in Europa - obtinand o reducere a bugetului UE, opunand un vot de veto unui nou tratat fiscal care nu garanta un teren favorabil afacerilor britanice si scotand contribuabilii britanici din salvarea euro", a subliniat Partidul Conservator intr-un comunicat.

"Numai conservatorii au un plan pentru ramanerea Marii Britanii in UE: renegocierea acestei relatii astfel incat sa functioneze pentru Marea Britanie si supunerea rezultatului acestei renegocieri (votului) britanicilor intr-un referendum pana la sfarsitul lui 2017", adauga conservatorii.

Cameron, care urma sa viziteze, in campania electorala, toate cele patru provincii ale Regatului Unit marti, a declarat ca are "un mesaj simplu: avem o luna sa salvam economia britanica de la dezastrul unui guvern Miliband".

Citeste si:
9 lucruri pe care nu le stiai despre Rowan Atkinson
9 lucruri pe care nu le stiai...

Liderul liberal-democrat Nick Clegg urmeaza sa efectueze vizite electorale in nord-vestul Angliei si in centrul Tarii Galilor ulterior.

Nigel Farage, liderul UKIP, se afla in campanie electorala in Anglia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.