Candidatul independent Irina Vlah a fost aleasa bascan al regiunii autonome Gagauzia din Republica Moldova, castigand peste 51% din voturi, a anuntat luni Comisia Electorala Centrala.

"Numaratoarea voturilor se apropie de sfarsit, dar se poate spune cu siguranta ca Irina Vlah a castigat, cu peste 50% din voturi, din primul tur", a declarat seful Comisiei Electorale Centrale, Valentin Kara, pentru agentia de presa rusa Tass.

Comisia a anuntat ca Vlah a castigat 51,01% din voturi, iar principalul ei rival, Nicolai Dudoglo, 19,05%. Valeri Ianioglo s-a clasat pe locul al treilea cu 7,96%, iar fostul lider al autonomiei, Dmitri Croitor, pe locul al patrulea, cu 6,2%. Ceilalti sase candidati au obtinut intre 0,5 si 5%.
In total, 63.793 de persoane din totalul de 105.839 de alegatori inregistrati au participat la scrutin, ceea ce reprezinta o rata de participare de 58,1%.

In programul sau electoral, Vlah a vorbit despre apropierea de Rusia si factorul dezvoltarii europene. Ea a fost sustinuta de Partidul Socialist din R.Moldova, care a castigat alegerile parlamentare la Chisinau. Pana in prezent, Vlah a fost parlamentar, scrie MEDIAFAX.

Conform legilor R.Moldova, bascanul Gagauziei devine membru al Guvernului moldovean. Intr-un referendum organizat in februarie 2014, locuitorii din regiunea autonoma gagauza s-au pronuntat masiv in favoarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Vamala sustinuta de Rusia, dar si a independetei regiunii, initiativa criticata dur de autoritatile de la Chisinau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.