Mai mult de 80% dintre rusi au o parere negativa despre Statele Unite, sentimentul antiamerican ajungand astfel la un nivel record in ultimii 25 de ani.

Conform sondajului efectuat de Centrul Levada, peste 80% dintre respondenti au o parere negativa despre Statele Unite, in timp ce in 1992 procentajul era exact invers. De asemenea, peste 70% dintre rusi au o opinie negativa despre Uniunea Europeana, se arata in sondajul realizat in perioada 23-26 ianuarie pe un esantion de 1.600 de persoane, cu o marja de eroare de 3,4 procente.

Relatiile politice ale Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat la nivelul din perioada Razboiului Rece anul trecut, dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea. In conditiile in care conflictul separatist din estul Ucrainei s-a intensificat si se prelungeste, iar unii congresmeni americani fac apel la furnizarea de arme fortelor ucrainene, opinia publicului rus nu se va imbunatati probabil prea curand, comenteaza Moscow Times, scrie MEDIAFAX.

Parerea rusilor despre SUA si Uniunea Europeana s-a degradat treptat incepand din 2011, cea mai accentuata deteriorare fiind inregistrata in martie 2014, cand Rusia a anexat Crimeea. Majoritatea rusilor au sustinut aceasta anexare, sentimentul patriotic determinand o crestere a popularitatii presedintelui rus Vladimir Putin la niveluri record, in prezent de aproximativ 85%.

Parerea rusilor despre Ucraina s-a deteriorat semnificativ de asemenea, de la o rata de aproximativ 75% a opiniilor pozitive in iulie 2013, la aproape 65% din opiniile negative in prezent. In schimb, parerea rusilor despre China s-a imbunatatit, inregistrand o crestere de peste 20 de puncte procentuale din noiembrie 2013, in prezent 81% dintre respondenti avand o opinie pozitiva. Opinia cetatenilor rusi fata de Belarus a ramas relativ constanta in ultimii 15 ani, la aproximativ 80% din parerile pozitive.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.