Presedintele italian Giorgio Napolitano, in varsta de 89 de ani, a demisionat miercuri, a anuntat presedintia Republicii intr-un scurt comunicat, relateaza AFP.

Napolitano "a semnat in aceasta dimineata, la ora 10.35 (11.35 ora Romaniei) actul de demisie. Secretarul general al presedintiei (...) va comunica oficial (demisia) presedintilor Senatului, Camerei Deputatilor si Consiliului de Ministri", adauga comunicatul.

Scrisoarea de demisie a fost transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Laura Boldrini, care urmeaza sa convoace adunarea "marilor electori" in termen de 15 zile, presedintelui Senatului, Pietro Grasso, care va asigura interimatul si sefului Guvernului, Matteo Renzi.

Ales pentru prima data in 2006 si reales in aprilie 2013 in lipsa unui acord in Parlament cu privire la un alt candidat, Napolitano nu si-a ascuns niciodata intentia de a demisiona inainte de incheierea celor sapte ani de mandat, in 2020, din cauza varstei inaintate si a problemelor de sanatate, scrie MEDIAFAX.

Cursa pentru gasirea unui succesor al acestuia a fost lansata la jumatatea lui decembrie, atunci cand Napolitano a anuntat ca intentioneaza sa nu mai ramana mult timp la conducerea tarii, asigurand ca isi va termina mandatul odata cu incheierea presedintiei italiene a UE.

In primele trei tururi de scrutin, un candidat trebuie sa intruneasca majoritatea de doua treimi din totalul de 1.009 "mari electori" - deputati, senatori si 58 de reprezentanti ai regiunilor - pentru a fi ales, insa la cel de-al patrulea tur de scrutin este necesara majoritatea simpla.

Seful Guvernului, Matteo Renzi, a promis in repetate randuri in ultimele saptamani ca va fi ales un candidat in cel de-al patrulea tur de scrutin.
Partidul Democrat dispune de un minim de 415 senatori si deputati, carora li se adauga cateva zeci de aliati. Dar in 2013, peste 100 de membri ai PD au refuzat sa voteze pentru fostul lor lider, Romano Prodi.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Un acord cu Silvio Berlusconi privind o personalitate de centru-stanga este posibil, dar PD risca sa il respinga inca o data si sa caute mai degraba o personalitate susceptibila sa placa Miscarii Cinci Stele a lui Beppe Grillo. Renzi a recunoscut ca gasirea unui succesor va fi "delicata si dificila" si si-a exprimat speranta ca va fi ales un "arbitru echilibrat si intelept, un garant al institutiilor, care sa fie deasupra partidelor".

"Alegerea presedintelui Republicii, ca si cea a Papei, este complet imprevizibila si, contrar unui conclav, nu are nici macar sustinerea Duhului Sfant", a scris miercuri La Stampa intr-un editorial.

Printre numele posibililor succesori ai lui Napolitano se numara Romano Prodi, fostul sef al Guvernului Giuliano Amato, fostul primar al Romei Walter Veltroni, ministrii Pier Carlo Padoan (Economie) sau Roberta Pinotti (Aparare), dar niciunul nu pare in masura sa intruneasca un consens.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Citat deseori, presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi a declarat pentru saptamanalul Die Zeit ca aceasta "nu este treaba sa". Fostul comisar european Emma Bonino, posibil outsider, a anuntat luni ca sufera de cancer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.