Numeroase ziare din lumea intreaga au reprodus, marti, in semn de solidaritate, coperta noului numar din Charlie Hebdo, care il prezinta din nou pe profetul Mahomed, de aceasta data plangand si tinand in maini o pancarta pe care scrie "Je suis Charlie".

Pe coperta acestui "numar al supravietuitorilor", realizat de jurnalistii care au supravietuit atentatului comis in redactia saptamanalului de satira Charlie Hebdo, care va aparea miercuri, va fi tradus in 16 limbi si va fi difuzat in 3 milioane de exemplare, profetul Mahomed este desenat in haine albe, cu lacrimi in ochi, tinand o pancarta pe care scrie "Je suis Charlie" - referindu-se la ralierea tuturor manifestantilor care au protestat fata de masacrul comis pe 7 ianuarie la Paris -, sub titlul linistitor "Tout est pardonné" ("Totul se iarta").

In Marea Britanie, The Independent este singurul dintre marile ziare din regat care a publicat aceasta coperta in versiunea sa tiparita.

The Guardian a reprodus-o pe site-ul sau. "Editorialistul supravietuitor din redactia revistei satirice franceze afirma ca aceasta coperta reprezinta un apel pentru iertarea teroristilor care i-au asasinat pe colegii lui, saptamana trecuta", afirma cotidianul britanic.

The Telegraph a redus la randul sau o parte a desenului, pentru a elimina reprezentarea profetul Mohamed, deoarece reprezentarile religioase sunt interzise de religia islamica.

In Danemarca, noua coperta din Charlie Hebdo a fost publicata pe mai multe site-uri ale unor ziare importante, precum Berlingske, Politiken, Information si Ekstra-Bladet, cu exceptia notabila a Jyllands-Posten. Acest cotidian a refuzat sa publice desenele din Charlie Hebdo, dupa amenintarile pe care le-a primit in urma publicarii unor caricaturi cu profetul Mahomed in 2005.

In Franta, cotidianul Le Monde si caricaturistul sau Plantu au adus un omagiu saptamanalului de satira, publicand pe prima sa pagina un desen care prezinta un cardinal, un imam si un rabin care rad impreuna in timp ce lectureaza noul numar din Charlie Hebdo ce il are pe coperta pe profetul Mahomed.

Citeste si:
Redactorul-sef al Charlie Hebdo: "Romanii nu au umor"
Redactorul-sef al Charlie...

In restul Europei, de la tarile nordice si pana in Spania, trecand prin Elvetia si Belgia, cele mai multe ziare si site-uri au reprodus coperta noului numar din Charlie Hebdo. "Din cauza unei caricaturi cu Mahomed au fost ucisi, cu o caricatura cu Mahomed vor reveni la viata", scrie Jornal de Negocios din Portugalia.

In Australia, cele mai multe companii de presa au reprodus la randul lor acest desen. Daniel Sankey, redactorul-sef al site-lui news.com.au, a spus ca decizia nu a fost luata cu usurinta. "Pe de-o parte, publicand aceasta coperta, riscam sa-i ofensam pe unii dintre cititorii nostri. Dar, pe de alta parte, daca nu o publicam, vom ofensa un numar si mai mare din randul cititorilor nostri, care vor ca noi sa luam pozitie contra acelor atacuri din Franta", a spus el.

Noul numar din Charlie Hebdo, a carui redactie a fost decimata pe 7 ianuarie de jihadisti care au spus ca doreau sa il razbune pe profetul Mahomed, va fi tiparit in 3 milioane de exemplare - comparativ cu 60.000 cat erau tiparite de obicei - si va fi distribuit in 25 de tari.

Citeste si:
Un malaysian a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru...
Un malaysian a fost condamnat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.