Guvernul libian recunoaste ca a cerut comunitatii internationale arme pentru a lupta impotriva militiilor, in cursul unei reuniuni a Ligii Arabe la Cairo.

"Cerem comunitatii internationale sa isi asume responsabilitatile legale si morale si sa inarmeze fara intarziere armata libiana, pentru a-si putea indeplini misiunea nationala", a declarat reprezentantul Libiei pe langa Liga Araba, Achour Bou Rached, in deschiderea acestei reuniuni de urgenta a reprezentantilor permanenti. Libia a fost cuprinsa de haos dupa inlaturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi, dupa opt luni de conflict, in 2011, iar autoritatile nu reusesc sa controleze zecile de militii formate de fosti insurgenti, care fac legea in absenta unei armate si unei politii bine antrenate.

Controlata de militii, tara este condusa de doua Parlamente si doua Guverne rivale, unul apropiat militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) si celalalt recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul. "Cu cat victoria militara impotriva militiilor brutale intarzie, cu atat va creste expansiunea lor si vor scadea sansele unei solutii politice la criza", a avertizat Rached, potrivit MEDIAFAX.

Guvernul libian recunoscut de comunitatea internationala si-a anuntat de asemenea luni decizia de a interzice accesul pe teritoriul sau al cetatenilor sirieni, palestinieni si sudanezi, afirmand ca unii dintre ei "sunt implicati alaturi de grupari teroriste in atacuri impotriva armatei si fortelor de politie".

Duminica, doi membri ai echipajului unui petrolier, un grec si un roman, au fost ucisi intr-un atac aerian al fortelor armate libiene asupra navei lor, considerata "suspecta", la intrarea in portul Derna (est). Autoritatile au afirmat ca echipajul petrolierului nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi perchezitionat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.