Robotul Philae, in prezent adormit pe cometa 67P/ Ciuriumov - Gherasimenko, ar trebui sa se trezeasca in luna martie, a anuntat luni Jean-Yves Le Gall, directorul CNES (Centre National d'Etudes Spatiales), agentia spatiala franceza care a participat la acest proiect spatial european.

"Saga lui Philae va continua in 2015", a subliniat Jean-Yves Le Gall, care a vorbit in fata reprezentantilor presei despre asteptarile pe care le are fata de aceasta misiune, informeaza AFP. "Speram ca, incepand din luna martie, gradul de expunere la Soare al robotului va creste si ii va permite acestuia sa isi incarce bateriile si, deci, sa isi reinceapa activitatea stiintifica", a declarat el.

"Speram sa asistam in direct la trecerea cometei la periheliul ei (punctul cel mai apropiat de Soare, n.r.) pe 13 august si vom avea parte, probabil, de cateva luni extrem de intense. Sunt convins ca vom vedea lucruri pe care nu ni le-am imaginat, mai ales atunci cand cometa va trece aproape de Soare", a adaugat directorul CNES.

Sonda europeana Rosetta este primul vehicul spatial care a reusit sa ajunga pe orbita unei comete, aflata la o distanta de 510 milioane de kilometri de Terra. Rosetta a ajuns langa cometa 67P / Ciuriumov-Gherasimenko in luna august, dupa o calatorie de peste zece ani prin spatiu si va ramane pe orbita ei timp de circa un an, scrie MEDIAFAX.

Robotul Philae a atins suprafata cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko pe 12 noiembrie, la capatul unei caderi libere in spatiu care a durat sapte ore, sarind de doua ori inainte de a ajunge in zona unde se afla si acum, care pare a fi un crater lipsit de lumina solara. Aceasta pozitionare defectuoasa impiedica bateriile solare sa functioneze suficient de bine pentru a permite robotului sa isi continue activitatea. Philae a fost plasat in stare de veghe pe data de 15 noiembrie.

Lansata in 2004, misiunea Rosetta a Agentiei Spatiale Europene (ESA) este dedicata aflarii mai multor date despre originile Sistemului Solar, iar robotul Philae are ca misiune colectarea unor molecule organice care ar fi putut sa joace un rol determinant in aparitia vietii pe Terra. Cometele sunt cele mai primitive corpuri ceresti din Sistemul Solar. Sonda Rosetta a trimis deja primele imagini realizate vreodata ale suprafetei unei comete.

Citeste si:
"Luna de zapada", eclipsa de luna si aparitia "Cometei de Anul Nou"
"Luna de zapada", eclipsa de...

Micul robot a putut sa radiografieze interiorul cometei, sa-i studieze magnetismul, sa realizeze imagini cu solul, sa analizeze moleculele complexe de la suprafata. Potrivit specialistilor de la Centre National d'Etudes Spatiales (CNES), agentia spatiala franceza, misiunea sa este realizata in proportie de 80%. In cazul restabilirii contactului, daca totul functioneaza asa cum a fost programat, Philae ar trebui "sa moara de cald" dupa martie 2015, atunci cand cometa se va apropia de Soare.

Insa Rosetta isi va continua misiunea de insotitoare a cometei Ciuriumov-Gherasimenko cel putin pana pe 13 august 2015, data la care cometa va trece la cea mai mica distanta de Soare. Misiunea ei este programata sa dureze pana la sfarsitul lunii decembrie 2015.

Plasarea unui robot pe o cometa aflata la o distanta de peste 500 milioane de kilometri de Terra reprezinta o premiera in istoria explorarii spatiale si un punct culminant al unei misiunii care a inceput in urma cu 20 de ani. Cu un cost total de 1,3 miliarde de euro, echivalentul a trei avioane Airbus 380, misiunea Rosetta a mobilizat aproximativ 2.000 de cercetatori pe parcursul a 20 de ani. Peste 50 de companii din 14 tari europene si Statele Unite ale Americii au participat la fabricarea acestei sonde spatiale.

Citeste si:
Cinci planete din Sistemul Solar, vizibile de pe Terra, in acelasi...
Cinci planete din Sistemul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.