Ministrul japonez de Finante, Taro Aso, a declansat critici din partea presei nipone, dupa ce a declarat ca nu persoanele in varsta trebuie invinovatite pentru dezechilibrul demografic, ci femeile care refuza sa aiba copii, relateaza AFP.

"Multi incearca sa lase impresia ca persoanele in varsta sunt responsabile pentru imbatranirea populatiei, dar problema este, de fapt, refuzul de a naste copii", a declarat Taro Aso, intr-un discurs sustinut in campania electorala pentru alegerile legislative programate duminica in Japonia.

Declaratia ministrului de Finante a socat presa nipona, care a apreciat ca Taro Aso a criticat direct femeile care nu au copii si le-a acuzat pentru scaderea natalitatii, si nu a facut referire la politicile nepotrivite ale sistemului japonez, ce nu-i incurajeaza pe cetateni sa devina parinti.

Rata fertilitatii este in Japonia de 1,4 copii pentru o femeie, in conditiile in care ar trebui sa se situeze la 2,1, pentru a garanta reinnoirea generatiilor.

Principalul motiv care conduce la aceasta situatie este deseori anxietatea fata de viitor, teama de a nu avea venituri suficiente pentru a raspunde nevoilor unei familii. La acestea se adauga lipsa infrastructurii si in special a creselor si gradinitelor, care le obliga pe tinerele mame sa renunte la locul de munca pentru a-si putea ingriji copiii, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, se inregistreaza o crestere a proportiei persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, care nu mai sunt active si au nevoie de ingrijiri medicale.

Premierul japonez Shinzo Abe a promis infiintarea a sute de mii de locuri in crese in anii urmatori si, prin programul de politici economice, spera sa le incurajeze mai mult pe tinerele din Japonia sa-si continue cariera profesionala, dar sa fie si mame in acelasi timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.