Lituania anunta infiintarea unei noi forte de reactie rapida, cu scopul de a raspunde la noile amenintari neconventionale de securitate aparute in contextul crizei din Ucraina.

Aproximativ 2.500 de militari lituanieni, adica aproximativ o treime ai armatei acestei tari, vor fi pusi in stare de alerta, incepand din noiembrie, pentru a preveni un eventual "razboi hibrid", care implica lansarea de atacuri neconventionale prin interpusi, precum in estul Ucrainei, a anuntat un oficial militar lituanian de rang inalt.

"Trebuie sa sporim imediat disponibilitatea noastra pentru actiuni militare neplanificate pe timp de pace", a declarat pentru presa general-maiorul Jonas Vytautas Zukas.

Noile amenintari includ "manipularea unor minoritati nationale, provocari, atacuri purtate prin grupari armate care nu apartin unui stat, trecerea ilegala a fontierelor, incalcari ale procedurilor militare de tranzit
", a adaugat el. Intre doua si 24 de ore ar fi suficiente pentru ca noua forta de reactie rapida sa fie pe deplin operationala.

De asemenea, Ministerul lituanian al Apararii a depus luni o lege care ii permite presedintelui sa autorizeze mobilizarea unor forte armate intr-un anumit teritoriu fara instituirea legii martiale in prealabil. Lituania a anuntat deja la inceputul lui octombrie cresterea cu o treime a bugetului Apararii pentru 2015.

Dupa alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, in martie, Polonia si tarile baltice au devenit ingrijorate in legatura cu asigurarea securitatii lor. mLa summitul Aliantei Nord-Atlantice de la Newport (Tara Galilor), la inceputul lunii septembrie, NATO a anuntat mentinerea unei "prezente continue" in regiune, in special datorita crearii unei forte foarte reactive. La fel ca Ucraina, Lituania a facut parte din Uniunea Sovietica pana in 1990, dar, spre deosebire de aceasta tara, statul baltic a aderat la Uniunea Europeana si la NATO in 2004 si si-a asigurat protectia in virtutea articolului 5 al Aliantei Atlantice.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.