Un lider separatist prorus din estul Ucrainei a afirmat ca a ajuns la un acord cu Kievul asupra unei linii de demarcatie intre teritoriile aflate sub controlul fiecarei parti, ceea ce autoritatile ucrainene au dezmintit imediat.

"Joi am semnat cu Ucraina un acord asupra unei linii care va fi considerata drept o linie pornind de la care vor fi retrase artileria si tancurile", a declarat "premierul" "republicii" separatiste de la Donetk (DNR) Aleksandr Zaharcenko, ale carui declaratii au fost preluate de catre presa rusa.

El a adaugat ca, in virtutea acestui acord, separatistii urmeaza sa primeasca mai multe localitati, intre care Piski si Pervomaiske, in apropiere de aeroportul de la Donetk, care este devastat in ultima perioada de confruntari armate si asupra caruia cele doua parti isi revendica detinerea controlului.

Zaharcenko a subliniat ca separatistii si-au "demonstrat" in acest fel capacitatea de a purta negocieri.

La Kiev, Andrii Lisenko, un purtator de cuvant militar, a dat asigurari pentru AFP ca "declaratiile referitoare la acest asa-zis acord cu Kievul privind o linie de demarcatie (...) si renuntarea Ucrainei la anumite localitati sunt o minciuna si o provocare". Un armistitiu a fost decretat pe 5 septembrie, insa confruntarile armate, - in pofida faptului ca au scazut in intensitate - continua in mai multe enclave de rezistenta, provocand pierderi grele in randul armatei ucrainene si civililor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.