Armatele Rusiei si Ucrainei s-au intalnit vineri pentru prima data in apropiere de linia de front, pentru a discuta despre aplicarea acordului de incetarea focului.

Militarii rusi si ucraineni s-au intalnit vineri pentru prima data in apropiere de linia de front, pentru a discuta despre aplicarea acordului de incetare afocului in estul Ucrainei, a anuntat Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). "Putem sa confirmam ca am acceptat o invitatie a partii ucrainene cu privire la monitorizarea negocierilor preliminare intre ofiteri rusi si ucraineni", a afirmat OSCE, intr-un comuncat, citat de MEDIAFAX.

Negocierile au loc in localitatea Soledar

Aceste discutii s-au derulat in localitatea Soledar, in regiunea Donetk, intr-o zona aflata sub controlul armatei ucrainene. OSCE nu precizeaza daca rebelii prorusi au participat la discutii, insa prezenta lor a fost confirmata de o sursa diplomatica ucraineana si chiar de catre rebeli.

Armata ucraineana a precizat intr-un comunicat ca la intalnire au participat 76 de militari rusi. Kievul a adaugat ca negocierile au vizat aplicarea memorandumului semnat pe 20 septembrie la Minsk. Totusi, Ministerul rus de Externe a dezmintit informatiile privind participarea directa a militarilor rusi la aceste negocieri, asigurand ca punerea in aplicare a acordului de incetare a focului a fost discutata doar de catre Ucraina si rebeli. "Rolul partii ruse, in calitate de membru al Grupului de Contact, consta in furnizarea unei asistente necesare procesului de pace", a subliniat Moscova.

Memorandumul semnat pe 20 septembrie intre reprezentantii Kievului, Rusiei, Mihail Zurabov, OSCE si de liderii separatisti din Donetk si Lugansk are rolul de a consolida acordul de incetare a focului incheiat pe 5 septembrie.

Documentul prevede, in special, instituirea si respectarea unei zone demilitarizate intr-un perimetru de 30 de kilometri stabilit pe linia de front.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.