Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a apreciat miercuri ca Kievul poarta "intreaga responsabilitate" pentru prabusirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, in iulie, in estul Ucrainei, intrucat catastrofa s-a produs pe teritoriul sau, relateaza AFP.

"Catastrofa a avut loc in spatiul aerian al Ucrainei, care poarta intreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat", a declarat ministrul, in cursul unei intrevederi la Moscova cu omologul sau malaysian, Hishammuddin Hussein.

"Daca Ucraina si-ar fi rezolvat problemele interne fara sa recurga la fortele armate (...), fara a utiliza artilerie grea, inclusiv rachete, fara utilizarea aviatiei (...), sunt convins ca aceasta tragedie nu s-ar fi intamplat", a adaugat Soigu, potrivit MEDIAFAX.

Declaratia oficialului rus a intervenit la o zi dupa ce la Haga a fost publicat raportul preliminar privind cauzele prabusirii avionului Boeing al Malaysia Airlines la 17 iulie in estul Ucrainei, intr-o zona in care aveau loc confruntari violente intre fortele ucrainene si insurgentii prorusi. Prabusirea avionului s-a soldat cu 298 de victime, dintre care 193 de olandezi.

Potrivit raportului preliminar al anchetatorilor olandezi, prezentat marti, avionul Boeing a fost doborat de "un mare numar de proiectile de mare viteza". Raportul nu ofera insa nicio informatie cu privire la natura "proiectilelor" sau la provenienta lor. Premierul malaysian Najib Razak a apreciat insa ca descrierea tehnica a evenimentelor sustine "suspiciunea puternica" privind lansarea unui tir cu racheta, evocata deja in iulie de occidentali.

Kievul i-a acuzat pe separatisti ca au lansat asupra avionului o racheta furnizata de Rusia, care, la randul sau, a sugerat ca Ucraina este responsabila pentru catastrofa aviatica.

"Am trimis partii ucrainene zece intrebari, al caror raspuns ar putea face lumina cu privire la circumstantele tragediei. Din pacate, nu am primit niciun raspuns la aceste intrebari", a mai afirmat ministrul rus al Apararii.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Kievul sustine ca a observat, cu cateva zile inainte de tragedie, intrarea pe teritoriul sau, dinspre Rusia, a unui sistem de rachete, iar raportul publicat marti risca sa creasca presiunea occidentala asupra Moscovei, aflata sub amenintarea impunerii de catre UE a unor noi sanctiuni economice.

Un lider separatist a respins marti orice implicare in aceasta drama. "Pot spune un singur lucru: nu detinem echipamente tehnice capabile sa doboare un Boeing", a declarat Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei Republici Donetk.

Dupa vizita la Moscova, ministrul Hishammuddin Hussein se va deplasa la Amsterdam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.